Politika

BURA U STRASBOURGU: Priština slavi, Beograd razočaran, izlaslanstvo BiH razjedinjeno

Za izvještaj je glasao 131 zastupnik, protiv je bilo 29, a od ukupno 171 suzdržalo ih se 11.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.

Zastupnici PACE usvojili su dvotrećinskom većinom izvještaj grčke zastupnice Dore Bakoyannis, kojim se Odboru ministara Vijeća Europe preporučuje da prihvati kandidaturu Kosova za članstvo u Vijeću Europe - organizaciji posvećenoj ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokracije.

Za izvještaj je glasao 131 zastupnik, protiv je bilo 29, a od ukupno 171 suzdržalo ih se 11.

Parlamentarna skupština uputit će prijedlog za prijem Kosova Odboru ministara vanjskih poslova, koji donosi konačnu odluku dvotrećinskom većinom ministara, a taj sastanak očekuje se 16. i 17. maja u Strasbourgu.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić rekao je da je to bio "dan srama u Parlamentarnoj skupštini vijeća Europe", ocijenivši kako je "prvi puta u povijesti preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uvjete u području ljudskih prava i sloboda".

Dačić je u pisanoj izjavi istaknuo da "Priština već 11 godina odbija formirati Zajednicu srpskih općina" i nad srpskim narodom "provodi politiku terora i etničkog čišćenja“.

Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, "potkopali su temelje i Vijeća Europe i međunarodnog pravnog poretka", poručio je je Dačić.

Kosovski dužnosnici su vrlo zadovoljni ishodom.

"Odličan dan za Kosovo", objavio je poslije glasanja u PACE-u premijer Kosova Albin Kurti na društvenoj mreži X-u.

"Ovo je službena podrška uspjehu naše zemlje kada je riječ o ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava i još jedan korak bliže punopravnom članstvu u Vijeću Europe", ocijenio je Kurti.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani drži da se u debati "čuo glas Europljana". Osmani dijeli Kurtijev stav da je "pred Kosovom samo još jedan korak do punopravnog članstva".

Ona je, pak, u svom izvještaju ocijenila da je riječ o pitanju koje je u "unutrašnjoj nadležnosti Kosova i nema veze sa prijemom u Vijeće Europe".

Bakoyanise je naglasila da je Kosovo, "bez obzira na neke nedostatke", funkcionalna demokracija i ispunjava uvjete za prijem, te da su i pravnici također potvrdili stajalište da Kosovo ispunjava temeljne uvjete za članstvo.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem. Po okriljem Europske unije Beograd i Priština su u aprilu 2013. godine u Bruxllesu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, ali je taj proces dospio u slijepu ulicu jer Priština insistira na priznanju, koje Beograd kategorički odbacuje.

U februaru 2023. godine su obje strane u Bruxellesu prihvatile europski plan za Kosovo, koju podupiru i Sjedinjene Države, a mjesec dana kasnije u Ohridu i aneks tog plana, ali se još nisu približile rješenju, dok međusobne odnose prate stalne napetosti i uzajamne optužbe.

Inače, izaslabstvo BiH bilo je razjedinjeno u glasanju. Bilo je 2:2, Magazinović i Ćudić glasali su ZA, a Borenović i Novaković Bursać PROTIV.

Povezani članci