Politika

BOSANSKI RAJ ZA KRIMINALCE: Šok u skupštini, zastupnik zna ko naručuje ubistva i koliko plaća

Skupština Brčko distrikta BiH raspravljala je o Izvještaju o radu Tužilaštva za 2022. godinu. Predstavnici vlasti i opozicije uputili su oštre kritike na rad ove institucije, dok glavni tužilac tvrdi da je stanje sigurnosti i kriminaliteta na području ove lokalne zajednice povoljno.

Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Mehmedalija Karamujić (Stranka za BiH) svojim komentarom na  Izvještaju oko rada Tužilaštva alarmirao je brčansku javnost:

“…da postoje naravno oni amnestirani i oni za štićeni, nedodirljivi. Je li ikad iko odgovarao za naručenoo od strane određenih nedodiljivih? Naručen terorizam, naručena likvidacija da bi zaštitili nečiji kriminal i nikad niko za to nije odgovarao.Ako se sjećate, ja ću to svakako potvrditi gdje treba, stavit ću se na raspolaganje i tužilaštvu i policiji. I ko je naručio. I koliko je platio. Ko je odnio pare. Šta je htio sa tim postići. Sve ću to objasniti.

A nemojte me tjerati da se prvo obratim medijima, jer puno sam vremena šutio.Jer ako progovorim, neće biti po principu, tresla se gora rodio se miš”- završio je Karamujić nakon čijeg obraćanja je nastala totala tišina u skupštinskoj dvorani.

Zastupnici očekuju daleko više procesiranih predmeta iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina.

„Imao sam nekoliko zastupničkih pitanja gdje sam dobio odgovor od Tužilaštva da po sjećanju ne odgovaraju, što je stvarno sramota za jednu ovakvu ozbiljnu i respektabilnu ustanovu“, kazao je SP-ov Boro Ristić.

Posebno nezadovoljstvo je izraženo nepotvrđivanjem optužnice u predmetu „Sistem“ za korupciju u zapošljavanju.

„Vi ste imali očigledne dokaze i onda kažete da je sud kriv. Kažete da imate odličnu saradnju sa policijom, a dali ste izjavu na sjednici VSTV-a BiH da ne dobijate dovoljno policijskih izvještaja koji bi doprinijeli podizanju optužnica za korupciju i kriminal“, ustvrdio je Abdulah Iljazović, zastupnik Stranke za BiH.

Iznesene su i ozbiljne optužbe kada je riječ o zapošljavanju osoba osuđenih za teška krivična djela u brčanskim javnim institucijama.

„Drage građanke i građani, ukoliko ste osuđeni za ratne zločine, ukoliko ste osuđeni za ubistvo policajca, ukoliko ste osuđeni za druga krivična djela - nemojte se brinuti. Čim odslužite kaznu zatvora, bujrum u Brčko, dobit ćete posao za stalno“, bile su riječi SBB-ove zastupnice Ine Pamukčić-Karagić.

Stanje sigurnosti i kriminaliteta u Distriktu je povoljno, a Tužilaštvo je jedna od rijetkih institucija koja unazad osam godina uspijeva da riješi sve predmete po prijavi, poručuje njen prvi čovjek Zekerija Mujkanović: „Okončana su sva suđenja u predmetima koji se tiču izbornih prevara. Sigurno je da ćemo, kada je riječ o grantovima, u ovoj godini donijeti tužilačke odluke. Pokušavamo riješiti sve ono što je aktuelno i što jeste naš posao“.

Ipak, priznaje da može bolje, dodavši da su najstarije istrage koje se vode iz 2020. godine, te da u prosjeku traju četiri i po mjeseca, ali da su prošle godine trajale šest mjeseci jer četvero tužilaca nije radilo, zbog čega je rad bio otežan.

Povezani članci