Politika

VELIKA POBJEDA SAŠE MAGAZINOVIĆA: Dom naroda jednoglasno ukinuo PDV

Delegati u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine su sa 123 glasova jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim je ukinut PDV na doniranu hranu.

Naime, svi delegati u Domu naroda su glasali za ukidanje PDV-a te je ova inicijativa konačno i usvojena.

Jednoglasno je prihvaćena hitna procedura i to bez rasprave.

Kako je pojašnjeno sada Upravni odbor Uprave za indirektno zaduživanje dužan je da u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona donese podzakonski akt koji će omogućiti provođenje zakona.

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović (SDP) je u ime predlagača pojasnio da je riječ o ukidanju poreza na doniranu hranu.

S druge strane, delegat Zlatko Miletić je iznio šokantne podatke. Naime, kazao da je danas čak 18.000 korisnika javnih kuhinja.

Podsjetimo, Predstavnički dom je ranije u rijetkoj predstavi jednodušnosti jednoglasno usvojio iste izmjene, te je usvajanjem ovih izmjena omogućeno da hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM na godišnjem nivou ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno.

-Ne pamte ljudi oko čega se postiglo ovakvo jedinstvo. Ni ja ne znam kako sam uspio, ali znam da sam uložio puno vremena i da se isplatilo na kraju, kazao je za Ljudski.ba Magazinović.

Povezani članci