Politika

BORUT PAHOR, PREDSJEDNIK SLOVENIJE: Bosni i Hercegovini bezuvjetno dodijeliti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem poziva da se Bosni i Hercegovini (BiH) bezuvjetno dodjeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji (EU).

 

Pahor drži da bi dodjeljivanje BiH statusa kandidatkinje za članstvo u EU bez ikakvih uvjeta, ojačalo proeuropske snage u BiH i ubrzalo tempo prilagođavanja europskim normama, te da je "u svjetlu rata u Ukrajini, potrebno poduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na zapadni Balkan", prioćeno je danas iz ureda predsjednika Slovenije.

"U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Europske unije i promjene u europskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Europske unije", kazao je Pahor, a prenose slovenski mediji.

Također, Pahor je izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, pozvao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i pozvao na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Povezani članci