Politika

BIH OVISNA O SRBIJI: Ministar Hrnjić upalio alarm

federalni ministar poljoprivrede Kemal Hrnjić zabrinut je zbog stanja u kojem se nalazi BiH kada je u pitanju proizvodnja hrane. Ovisnost o uvozu je velika, posebno iz Srbije.

Mi smo potpuno ovisna zemlja, prehrambeno ovisna zemlja. Dakle mi kada bi nam zabranili sada uvoz mi bi sigurno došli u problem sa hranom i to je nešto što je za mene porazno, da nakon zadnjih tridesetak godina nismo uspjeli barem 50% svojih potreba hrane proizvesti sami za sebe.

Zašto je to tako? To sigurno snose odgovornost oni koji su vodili ovu zemlju zadnjih 30 godina i koji su vodili poljoprivredu ove zemlje zadnjih trideset godina. Evo mi pokušavamo dakle da napravimo sve, da podignemo taj nivo proizvodnje, samo kada mi budemo proizvodili za sebe dovoljno onda neće biti potreban uvoz.

Mi ne možemo sad plakati što uvozimo, a nemamo dovoljne potrebe svoje hrane, samo jedan primjer, vidjeli smo u pandemiji da je predsjednik Srbije kanio zabraniti izvoz pšenice i stočnih žita prema Bosni i Hercegovini prije godinu i pol dana. Naša cijela industrija kad je u pitanje peradarstvo bi došla u problem mi tu nemamo ni 20% svojih, ne proizvodimo za svoje potrebe hrane za te pilenke, a 80% i više uvozimo.

Potpuno smo ovisni o drugoj zemlji i to je nedopustivo dakle imamo dobru industriju, peradarstvo, a ovamo nemamo hranu za osnovnu sirovinu. To je nešto što je proces donošenja loših odluka koje smo imali u proteklom periodu i to nam se sad odbija o glavu. Dakle mi moramo proizvoditi da bi onda nekako smanjili taj uvoz, mi za sada to nemamo.“

Povezani članci