Politika

BEĆIROVIĆ POZIVA SCHMIDTA: Smijeniti Dodika ili se povući

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasado

ricom Republike Francuske u BiH Christine Toudic o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

 

Bećirović je ukazao ambasadorici Christine Toudic da je Milorad Dodik više puta javno izjavio da je njegov cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje države Bosne i Hercegovine.

“Današnji napad organa bh. entiteta RS na Ustavni sud BiH predstavlja brutalni udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekujem da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum”, kazao je Bećirović.

On je ambasadorici Toudic predstavio Bijelu knjigu o antidejtonskim aktima Republika Srpska (2021-2023) i naglasio da Evropska unija treba što prije zaustaviti predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika koji svojim separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini. Poručio je da Dodik ne može biti iznad Ustavnog suda BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da Zapad ne smije više tolerisati njegovo pravno nasilje.

Bećirović je istakao da je institucija visokog predstavnika na historijskoj prekretnici i da aktuelni visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ako to ne uradi treba podnijeti neopozivu ostavku i omogućiti da na njegovu poziciju dođe osoba koja će štititi Dejtonski mirovni sporazum. U slučaju da ne sankcionira Dodika i njegove sljedbenike aktuelni visoki predstavnik nema više nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke koje se odnose na bh. entitet Federacija BiH”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica je naglasila da je Republika Francuska opredijeljena za daljnju podršku Bosni i Hercegovini, a posebno kada su u pitanju reformski procesi i jačanje stabilnosti u ovom dijelu Evrope, te da se na tom putu može računati na nastavak francuske podrške.

Povezani članci