Politika

ATAK NA DRŽAVU IZ RS-a: Kreće protjera Ustavnog suda BiH, PDP bio i za radikalnije mjere

Sa 56 glasova "ZA" i bez suzdržanih od 65 prisutnih narodnih poslanika usvojen je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim se susprenduje sprovođenje odluka Ustavnog suda na prostoru Republike Srpske.

Kako u zakonu stoji, on će biti na snazi sve dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini.

Uoči glasanja, Ministarstvo pravde prihvatilo je amandman SDS, pa je tako Član 1 Zakona o neprimjenjivajnu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine promijenjen i on sada glasi:

“Odluka kojom su Pravila ustavnog suda izmijenjena i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, donesene novim izmjenama Pravila ustavnog suda Bosne i Hercegovine, neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske”.

Uz to, sa 50 glasova “ZA” prihvaćeni su zaključci stranaka vladajuće većine koji predviđaju blokadu realizacije bilo kojeg od 14 prioriteta na evropskom putu zemlje dok god se ne izvrši reforma Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Zaključak PDP neprihvatljiv jer je na prošloj sjednici Narodne skupštine usvojeno devet zaključaka od kojih peti glasi:

“Ukoliko se Parlamentarna skupština BiH ogluši o zahtjeve predstavnika Republike Srpske da se pristupi usvajanju Zakona o Ustavnom sudu BiH i Zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, pozivamo sve predstavnike da se povuku iz njihovog rada dok se ovi zakoni ne usvoje, navodi se u jednom od zaključaka”, citirao ga je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ističući da je taj zaključak identičan onom koji je predložio PDP.

Na to je reagovao šef Kluba poslanika PDP Igor Crnadak ističući kako primjedba nema smisla i zahtjevajući izjašnjavanje Narodne skupštine koja zahtjev PDP nije prihvatila.

Povezani članci