Politika

AMERIKANCI PALE ALARM: Opasne namjere Milorada Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodni nadzor u Bosni i Hercegovini i osigurao de facto secesiju za Republiku Srpsku, navodi se u godišnjoj procjeni prijetnji američke obavještajne zajednice, javnom dokumentu koji svake godine priprema Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe.

 

- Godišnja procjena prijetnji Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe u vezi sa Zapadnim Balkanom i Bosnom i Hercegovinom jasna je i nedvosmislena - objavila je nAmbasada SAD na X-u.

U izvještaju se naglašava da bi Dodikovi potezi mogli potaknuti bošnjačke lidere da ojačaju sposobnost zaštite interesa svojih što bi eventualno moglo dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli premašiti kapacitete snaga za održavanja mira.

Godišnja procjena prijetnji američke obavještajne zajednice odražava kolektivna saznanja američke obavještajne zajednice i fokusira se na najdirektnije i najozbiljnije prijetnje Sjedinjenim Američkim Državama, uglavnom tokom tekuće godine. Jedna od kategorija prijetnji je potencijalna unutrašnja nesigurnost.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Zapadni Balkan navodi se da će se taj region vjerovatno suočiti sa povećanim rizikom od lokaliziranofg međuetničkog nasilja tokom 2024. godine. 

Nacionalistički lideri će vjerovatno pogoršati napetosti u svrhu dobijanja političke prednosti, a  vanjski akteri će ojačati i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni uticaj ili osujetili snažniju integraciju Balkana u EU ili evroatlantske institucije, navodi se u izvještaju.

Povezani članci