Politika

ALARM UPALJEN: Dodik otkrio namjere, Nikšić i Konaković odgovorili

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je jučerašnji skup "Srpska te zove“ koji je održan u Banjoj Luci bio veličanstven, a poruke koje su sa njega poslate pokazuju "da ne možemo prihvatiti da jedan slobodarski srpski narod bude etiketiran kao genocidan."

"Očekujem da i međunarodna javnost prepozna i shvati poruke koje su poslate iz RS-a", naveo je Dodik u objavi na društvenoj mreži “X”.

Dodao je da će “energija i odlučnost koje su pokazane na narodnom skupu u Banjaluci dodatno biti ojačane kroz odluke na vaskršnjem saboru”, na kojem će, kako je istakao, biti definisan jedinstven odgovor na izazove s kojima se suočava srpski narod u Srbiji i RS-u."

Reakcija Nermina Nikšića

Negiranje genocida, omalovažavanje žrtava i njihovih porodica teška je sramota i moralni sunovrat političkog sistema koji bi zbog sudski utvrđenih činjenica trebao biti prvi i najglasniji zagovaratelj istine i Rezolucije o genocidu u Srebrenici – poručio je danas premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.

To bi im morala biti, kako je podvukao, moralna i civilizacijska obaveza ako očekuju barem mrvu iskupljenja za učinjeni zločin političke strukture čiji su sljednici.

-U Srebrenici se desio genocid. Ovu jednostavnu istinu nije lako prihvatiti nijednom normalnom ljudskom biću. Genocid na kraju 20. stoljeća je gotovo nemoguće pojmiti i potpuno je neprihvatljivo da se dozvolilo da se desi u vrijeme vrhunca razvoja demokratskih evropskih država i tzv. evropskih vrijednosti. Nažalost, desio se. Kamo sreće da nije. Da nije bilo genocida danas Srebreničani ne bi svoje očeve, sinove, braću, muževe posjećivali na mezarju u Potočarima - navodi Nikšić.

Podsjeća da je, kada se bivši kancelar Njemačke Willy Brandt prvi poklonio žrtvama holokausta, to bio signal da Njemačka prihvata i razumije svoju odgovornost i da je spremna raskrstiti sa mračnim duhovima prošlosti kako bi za svoju djecu stvarala svijetlu i prosperitetnu budućnost.

-Srbija i jedan dio Bosne i Hercegovine još čekaju svog Brandta. On prije svega treba njima. Ovaj narod je nažalost odavno odustao od iščekivanja pokajnika, iako bi nam drago bilo da se pojave. Baš zato imamo pravo da još jače i glasnije od demokratskog Zapada zahtijevamo da nas prigrli u evropsku i NATO porodicu zbog vlastite odgovornosti koje su svjesni, kada je Bosna i Hercegovina bila odbačena, odsječena, izolovana i pod embargom, prepuštena na nemilost srebreničkim i drugim dželatima – ističe Nikšić.

Opstala je Bosna i Hercegovina, ali je pitanje za Evropu i demokratski Zapad, kako je naglasio, mogu li opstati njihove vrijednosti ako ne ispune dug prema Bosni i Hercegovini, mjestu gdje su na očigled svih poklekli i iznevjerili te principe za koje se i danas deklarativno zalažu.

-A onima koji su i jučer priželjkivali njen nestanak želim jasno poručiti: Bosna i Hercegovina će biti, sve drugo će proći – poručuje Nikšić.

Odgovor NiP-a

Stranka Narod i Pravda (NiP) smatra da su usvojeni zakoni i zaključci Narodne skupštine Republike Srpske sramni, antiustavni i direktna prijetnja očuvanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu.

Dodaju da Izborni zakon RS u formi u kojoj je usvojen je neustavan jer direktno derogira nadležnosti države koje su jasno propisane Izbornim zakonom BiH.

"Njime se pokušava izgraditi paralelan pravni sistem i time se direktno ruši ustavno-pravni poredak države. Kako je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma ovim vlast u Republici Srpskoj direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini i regionu. Sličnu formu i efekat imaju i drugi zakoni usvojeni na istoj sjednici kao što su zakoni koji se odnose na imunitet ili referendum", saopštili su danas iz NiP-a i dodaju da će predstavnici te stranke iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaštitili ustavni poredak i očuvali mir.

"To uključuje adekvatne apelacije ka Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kao najvišoj pravosudnoj instanci čiji je primarni zadatak upravo zaštita ustavnog poretka države. Također, adekvatno ćemo reagovati kako prema OHR-u tako i prema svim drugim međunarodnim institucijama", istuču oni.

Pozivaju institucije da pokažu da imaju kapaciteta i volje da državu zaštite.

"Tužilaštvo BiH i Sud BiH imaju zakonsku obavezu reagovati na negiranje genocida što je krivično djelo prema važećim propisima, posebno spram pojedinaca koji su učestvovali u naručivanju i izradi na lažima temeljenog izvještaja", navode iz NiP-a.

Po njima je krajnje sramno usvajanje zaključaka i prihvatanje jednog potpuno neutemeljenog izvještaja kojim se direktno negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Ne postoje pravni termini koji bi opisali takav čin – to je srozavanje Narodne skupštine RS na najniže nivoe koje demokratski svijet odbacuje i prezire", smatraju oni i dodaju da vladajuća koalicija u RS, a posebno njen lider Milorad Dodik, cijeli entitet i sve građane guraju ka potpunoj izolaciji i sankcijama.

Povezani članci