Društvo

VJETAR U LEĐA BiH: Bećirović dobio podršku Macrona

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović danas su se u Parizu susreli sa predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom.  

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je nakon razgovara sa Macronom, u video izjavi, naglasio da je nakon važnih posjeta sjedištu NATO-a i Evropskoj uniji u Briselu, a potom Washingtonu, Londonu, Ankari i drugim svjetskim centrima moći, na red došao i Pariz, gdje je BiH nakon dugo vremena u centru pažnje i predstavnici naše zemlje imaju priliku da razgovaraju sa svjetskim liderima.

- Posebno je važno da sam danas od predsjednika Francuske, najmoćnije vojne sile u Evropskoj uniji, dobio čvrstu podršku za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Ohrabren sam porukama Macrona, a posebno najavom konkretne pomoći. Nastavljam sa intenzivnim aktivnostima jačanja odnosa sa našim strateškim partnerima – izjavio je Bećirović.

Kako je kazao, Macrona je informirao da je Predsjedništvo BiH spremno za produbljivanje saradnje i da je podržalo jačanja angažmana Francuske agencije za razvoj u BiH.

- U narednom periodu želimo ojačati te odnose. Dobri politički odnosi između naše dvije zemlje dobra su osnova da ojačamo i ekonomsku saradnju. U Francusku smo izvezli 389 miliona KM, a uvezli oko 500 miliona KM i želimo da ojačamo vanjskotrgovinsku razmjenu, te da privučemo francuske investicije u BiH. Naša je zadaća graditi savezništvo BiH i Francuske – naveo je Bećirović.   

Dodao je da je jedan od interesa BiH jačanje saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane, pravosuđa i sigurnosti.

Članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će sutra u Parizu otvaranju Mirovnog foruma.

Povezani članci