Politika

BEĆIROVIĆ ALARMANTNO: Hitno pojačati snage EUFOR-a

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u uglednom austrijskom nezavisnom listu Der Standard govorio o pogoršanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja predsjednika organa bh. entiteta RS, dosadašnjem angažmanu i produženju misije EUFOR-a u BiH, kao i ulozi misije ALTHEA u očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH, kao i regiji zapadnog Balkana.

Bećirović je, između ostalog, u Der Standardu poručio da je "dosadašnje angažovanje EUFOR-a u BiH, naročito u pogledu podrške u održavanju sigurnog i mirnog okruženja bilo od značaja za stabilan politički, ekonomski i društveni razvitak države BiH", saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

Po njegovim riječima, imajući u vidu novonastale geopolitičke okolnosti, izazvane brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu, potvrdilo se izrazito važnim i opravdanim donošenje odluke o produženju misije EUFOR-a u BiH.

- Bitnim se pokazao i izvršni mandat misije ALTHEA koji je od velikog značaja za mir, sigurnost i stabilnost, ne samo u BiH, nego i regiji zapadnog Balkana. NATO je u Dejtonu međunarodnim ugovorom dobio jasnu zadaću očuvanja mira u BiH. To se trenutno realizuje putem misije EUFOR-a. Prema sporazumu, ove snage, između ostalog, imaju mandat da osiguraju mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, kao i da zaustave sve destruktivne snage koje ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir u BiH, uz široka ovlaštenja koja uključuju i upotrebu neophodne sile, kada je to potrebno – naveo je Bećirović.

Nažalost, kazao je on, sigurnost i mir u BiH ozbiljno ugrožava opasna proruska i separatistička politika predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

- On je otvoreno započeo antidejtonsko i protuustavno razbijanje države Bosne i Hercegovine. Mir u BiH i regiji je ozbiljno ugrožen. Zadnji je čas da se zaustavi širenje ukrajinske krize na teritoriju države BiH, a time i na jugoistok Evrope. Imajući u vidu najnovije opasne antiustavne odluke organa entiteta Republika Srpska, s ciljem pravovremenog djelovanja i preveniranja mogućih negativnih posljedica, te očuvanja stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji zapadnog Balkana, od izuzetne je važnosti hitno raspoređivanje dodatnih i znatno snažnijih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, u što kraćem vremenskom roku. Smatram da bi nove trupe EUFOR-a trebalo primarno rasporediti u Brčko Distriktu BiH, kao i na drugim strateškim područjima – istaknuo je Bećirović.

Povezani članci