Društvo

VAŽNE VIJESTI ZA BH DIJASPORU: Wizz Air donio odluku o letovima iz BiH

Niskotarifni avio-prijevoznik Wizz Air održavat će jednu liniju iz Sarajeva tokom ljetne sezone 2023.

Zračni prijevoznik će prekinuti letove između glavnog grada Bosne i Hercegovine i londonskog Lutona od 24. marta. Kao rezultat toga, u ovom trenutku Sarajevo više neće biti povezano s tržištem Ujedinjenog Kraljevstva izravnim letovima tokom ljetnih mjeseci, a TUI ukida svoje sezonske zimske operacije 2. aprila, prije nego što ih obnove sljedećeg decembra, javlja Exyuavioation.

Jedina preostala linija Wizz Aira iz Sarajeva bit će Abu Dhabi, kojom će upravljati njegova podružnica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Usluge do glavnog grada Emirata održavat će se četiri puta sedmično tokom ljeta 2023.

Sarajevska zračna luka nije bila uspješna u održavanju stalne linije za Ujedinjeno Kraljevstvo. U martu 2007. godine British Airways je svojom flotom Boeing 737 uveo trotjednu liniju iz London Gatwicka za glavni grad Bosne i Hercegovine. Međutim, letovi su obustavljeni u oktobru 2008. godine, kao razlog za recesiju i povećanje troškova kao posljedicu tadašnje svjetske gospodarske krize. U devetom mjesecu 2019. FlyBosnia je započela kratkotrajnu trotjednu liniju za London Luton, međutim, zabilježeni su loši rezultati na ruti s prosječnim opterećenjem Airbusa A319 od samo 10%. Letovi su prekinuti na početku pandemije koronavirusa, nakon čega je zrakoplovna kompanija prestala sa svim operacijama. Wizz Air je započeo letove iz Lutona za Sarajevo ovog marta, nakon nekoliko odgoda. Njegov prosječni faktor opterećenja na ruti kretao se oko 80%.

Podsjetimo, Wizz Air je zatvorio svoju bazu u Sarajevu u studenom navodeći kao razloge inflaciju i rastuće troškove. Pritom je ukinuo devetnaest ruta i premjestio svoja dva zrakoplova koji su bili stacionirani u gradu. Sarajevska zračna luka od tada je raspisala javni poziv avioprijevoznicima da dostave svoje prijedloge za otvaranje baze, u zamjenu za poticaje. Zračna luka je 2020. raspisala sličan natječaj na kojem je pobijedio Wizz Air. Bio je jedini koji se prijavio. Prema uvjetima koje je ovoga puta izdao Aerodrom Sarajevo, zainteresirani prijevoznici sljedeće godine moraju otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kako bi ostvarili pravo na poticaje. Vjeruje se da je među zainteresiranima Ryanair. Rezultat natječaja potencijalno bi mogao dovesti do obnove letova za London. Javni poziv bit će zatvoren sljedećeg petka.

Ljudski.ba podsjeća na raniju odluku kompanija Wizz Air i Ryanair da se fokusiraju na tuzlanski aerodrom nakon ukidanja baze u Sarajevu.

Naime, ukidanje velikog broja aviolinija iz Bosne i Hercegovine, a u čemu prednjači Wizz Air, zaustavili su ekspanziju povezivanja Bosne i Hercegovine avolinijama sa svijetom.

WizzAir je svoj fokus u BiH stavio na Tuzllu, dok o pokretanju letova ovog prijevoznika sa mostarskog aerodroma za sada nema novih informacija.

Istovremeno, Wizz Airov konkurent Ryanair se nedavno proširio na Tuzlu, a nakon informacija da putnici ne mogu da rezervišu kartu ni za jedan let ove aviokompanije sa banjalučkog aerodroma poslije marta počelo se govoriti o njihovom odlasku sa zračne luke u najvećem gradu Republike Srpske. Irski avioprijevoznik se još nije oglasio tako da zvanične informacije o budućnosti letova na banjalučkog aerodroma nema.

Povezani članci