Društvo

VAPAJ IZ PODRINJA: Povratnicima uništena imovina, čeka se reakcija vlasti

Vremenske neprilike koje su proteklih dana zahvatile Bosnu i Hercegovinu prouzrokovale su ogromne gubitke poljoprivrednim proizvođačima, posebno u Podrinju. Mještani i povratnici su nakon oluje počeli zbrajati štete, a prve procjene pokazuju da su usjevi uništeni od 90 do 100 posto.

Safeta Avdić, jedna od mještanki Podrinja, opisala je dramatične trenutke tokom oluje: "Ja sam se borila s vratima i vjetrom, olujom… Ono u prozore, kao kamenje… Ja pogledam, kod mene voćka, kruška iščupana."

Povratnici u Podrinje, koji se uglavnom bave poljoprivredom, suočavaju se s potpunim uništenjem svojih usjeva. Sead Halilović, jedan od proizvođača, ističe razmjere štete: "Sve je devastirano, 138 dunuma kukuruza sam posijao i 52 dunuma pšenice, i grad što nije prije tri noći dokrajčio, to je u četvrtak. Došao je veliki talas… Ogromna šteta, ja imam 20 goveda, 12 krava, 5 bikova, tako da – šta ćemo dalje – vidjet ćemo."

 Sado Čirak, još jedan poljoprivrednik iz Podrinja, očajnički traži rješenja za svoje uništene usjeve: "Uništeno mi je sve. Otprilike, imam nekih 20-25 dunuma kukuruza, imam pet dunuma ječma, tri pšenice i to mi je sve. Zadužio sam se da bih to uradio. Bavim se poljoprivredom, digao sam kredit 5.000 KM da bih to uradio, a znaš kolika je šteta, sad ne znam kako ću to vratiti."

Prognoze za poljoprivrednike nisu optimistične. Ako ne bude adekvatne pomoći, proizvođači strahuju od totalnog gubitka. Svi pogledi su sada uprti prema lokalnim i entitetskim vlastima, od kojih se očekuje hitna intervencija i podrška kako bi se umanjile posljedice ovog katastrofalnog nevremena i omogućio oporavak poljoprivredne proizvodnje u Podrinju.

Povezani članci