Društvo

TUZLACI BEZ PREMCA: Nisu samo Panonska jezera atrakcija

Iako važi za jednu od najatraktivnijih ljetnih turističkih destinacija u našoj zemlji, posebno zbog slanih Panonskih jezera, prirodnih ljepota Konjuha, te bogatog kulturno-historijskog naslijeđa, Tuzlanski kanton iz sezone u sezonu sve više nudi i u oblasti zimskog turizma

Naročito je bogata ponuda tokom decembra i januara, kada se u većini gradova ovoga kantona održavaju kultutno-zabavne manifestacije na otvorenom. Ekipa FTV-a povjerila je šta ove zime turistima nude Tuzla, Gradačac i Kladanj.

Manifestacija “Zima u Tuzli” je počela, na opće zadovoljstvo građana i mnogobrojnih gostiju, koji su tokom zime odlučili posjetiti centar TK-a. Tokom Zime u Tuzli, koja traje oko mjesec dana i centralni je sadržaj zimske turističke ponude u gradu, bit će organizirano 20 koncerata na kojima će nastupiti bosanskohercegovački i muzičari iz regiona, te čitav niz drugih zabavnih sadržaja, uz neizostavno klizalište na Panoniki.

“Imat ćemo koncerte u večernjim satima za sve generacije, a opet u onim podnevnim satima imat ćemo koncerte i zabavni program za naše najmlađe. U toku ovog perioda slavit ćemo i Dječiju novu godinu, slavit ćemo i pravoslavni i katolički Božić - sve ćemo upakovati u jednu finu tuzlansku priču”, kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Direktorica Turističke zajednice Tuzla Amra Jaganjac navodi procjene o 60.000 ljudi koji su protekle Zime u Tuzli prošli kroz tu manifestaciju: “Ove godine smo se potrudili da napravimo još bolji program i da manifestacija bude barem za stepenicu viša - možemo očekivati da ćemo ove godine i premašiti te brojke”.

Slične sadržaje pripremaju i u Gradačcu, mnogo muzike, zabave i klizalište u centru grada. Tu su i lokacije poput Kule Husein-kapetana Gradaščevića, koje su turistima zanimljive tokom cijele godine. No, zbog ograničenih smještajnih kapaciteta, za razliku od Tuzle, Gradačac je do sada češće bio destinacija za dnevne turisitičke posjete.

“Ove godine uspjeli smo da povećamo jednim dijelom te kapacitete. Imamo tu nedaleko jedan od hotela, koji je još u izgradnji i koji će imati raznoliku ponudu”, ističe Amir Pašalić, rukovodilac Turističke zajednice Gradačac.

Za boravak u prirodi i bavljenje zimskim sportovima, glavne lokacije se nalaze na području Kladnja, planina Konjuh i ski lift Karaula, koji tokom jednog dana opsluži i do 100 skijaša. Ove sezone još nije bilo dovoljne količine snijega, ali je sve drugo spremno za doček skijaša.

“1.100 metara je dužina vučne staze i 1.700 metara je dužina spustne staze. Postoji još jedna rekreativna spustna staza, odnosno do 5. stuba, za one koji nisu baš tako vješti na skijama. Naravno, tu postoji i prostor za sankače”, objašnjava Dragana Čaušević, direktorica JP Karaula Kladanj.

Ski lift se nalazi na oko 700 metara nadmorske visine, lako je pristupačan i vrlo blizu gradskom središtu. Nedostaje još samo oprema za vještačko osnježivanje, kako bi kapaciteti ove atraktivne lokacije bili u potpunosti iskorišteni.

Povezani članci