Društvo

TRI POLJUPCA HOĆU JA: Snimke iz Rusije uzburkale društvene mreže

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak se ponovo sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a tokom susreta u Sankt Peterburgu potvrdili su jačanje uzajamnih veza i optuživali zapad za navodno kršenje Daytonskog sporazuma.

Dodik je u Sankt Peterburgu boravio na Međunarodnom ekonomskom forumu koji organiziraju ruske vlasti, a nakon agresije te zemlje na Ukrajinu tamo ne dolazi gotovo nitko iz razvijenih zapadnih zemalja, piše Hina, a prenosi brojni hrvatski portali.

U dijelu susreta koji su mogle snimiti televizijske kamere vidjelo se kako Putin izbjegava Dodikove napadne pokušaje da se s njim grli i ljubi TRI PUTA pri čemu je ruski predsjednik insistirao samo na rukovanju.

TRI POLJUPCA HOĆU JA

U snimljenim tonskim isječcima je kazao kako se raduje jer je Dodik došao u Sankt Peterburg, a izrazio je zadovoljstvo zbog toga što bosanski Srbi stalno rade na jačanju veza s Rusijom te kazao i kako inzistira na poštivanju Daytona.

- Znate da je naš stav u odnosu na Dayton stalni i nepromjenjiv, a ingerencije koje su ustanovljene tim međunarodnim dokumentom temelj su za očuvanje sadašnjeg stanja i poboljšanje situacije, kazao je Putin.

Žalio se na odnos zapada za koji je rekao da derogira prava Srba u BiH, tvrdeći kako je dokaz tome usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a. Potvrdio je kako će osobno i kroz utjecaj koji ima na sistem odlučivanja u BiH nastaviti blokirati uvođenje sankcija Rusiji zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

- Mi ostajemo ustrajni u odbijanju da se pridružimo sankcijama, kazao je Dodik koji je ranije otvoreno branio rusku agresiju i pravdao rat protiv Ukrajine.On je nakon toga interpretirajući taj razgovor za RTRS dodatno hvalio Rusiju tvrdeći kako je njena ekonomija sada četvrta na svijetu, a Putina je nazvao liderom koji razumije šta se zbiva u svijetu.

Govorio je i kako je zapad ponovno pokušavao izigrati Rusiju.

- Vidim da je ovdje u pitanju odlučnost da se ostvare interesi Rusije i oni od toga odustati neće, kazao je Dodik.

Dodik se pak Putinu zahvaljivao na "principijelnim stajalištima" u odnosu prema BiH, dodajući kako je Rusija jedina država-svjedok koja poštuje taj sporazum kako je napisan.

Povezani članci