Društvo

SUBVENCIJE ZA NOVE LETOVE: Aerodrom Sarajevo objavio koje linije želi

Aerodrom Sarajevo je objavio natječaj za subvencije novih linija. Za te namjene se planira utrošiti oko 225.000 eura. Prema mišljenju analitičara ovo je simbolična suma za ambiciozne planove o kojima se također da raspravljati.

Sarajevo je objavilo listu gradova prema kojima imaju interesa letjeti i plaćati subvencije: Amsterdam, Eindhoven, Bruxelles, Paris,  Basel, London, Barcelona, Madrid, Lisabon, Rim, Milano, Bari, Budimpešta, Prag, Geneva, Dusseldorf, Berlin, Memmingen, Malmo, Copenhagen, Atena, Tirana, Skopje, Podgorica, Izmir, Antalya.

- Iskreno nije jasno zašto bi netko istovremeno letio i za Amsterdam i za Eindhoven te za Malmo i Copenhagen. Jednako tako zašto Memmingen, a ne Minhen. Nije jasno ni koje potencijale imaju linije za Bari, Budimpeštu, Basel (osim ako nije LCC u pitanju) i Lisabon. Uz to aerodrom se nada letovima za Kinu i Hong Kong, Singapur, Beirut, Japan, Jordan, Indiju, Izrael, Indonesiju, Maleziju i Sjevernu Ameriku. Jako optimistično, smatraju analitičari zamaaero.com

Njihov stav je da planirana suibvencija nije atraktivna 

Aplikanti moraju otvoriti bar jednu liniju sa najmanje dva sedmična polaska, imati avion sa najmanje 100 mjesta (zašto ne bi mogli letjeti i sa jetom od 75 mjesta E175 npr. poput LOT-a), te prevesti najmanje 100.000 putnika. Prioritet imaju prijevoznici koji bi pokrenuli bazu u Sarajevu, potom oni koji bi pokrenuli letova iz liste gore navedene, potom oni koji bi povećali frekvencije na postojećim linijama, te na kraju oni koji bi pokrenuli long-haul linije.

Natječaj je otvoren do 4.9.ove godine.

Povezani članci