Pozitiva

NOVI LETOVI IZ SARAJEVA: Vlada će pogurati bolje veze s Evropom

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar privrede KS Zlatko Mijatović posjetili su Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje su se sastali s direktorom Alanom Bajićem, izvršnim direktorom za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju Elvedinom Begićem, te članicom Uprave i izvršnom direktoricom za razvoj Samrom Pehilj.

Jedna od tema sastanka bila je i intencija Vlade Kantona Sarajevo da subvencionira aviokompanije koje bi otvorile nove aviolinije povezujući Sarajevo s drugim brojnim gradovima. Ciljano bi se subvencionirale kompanije koje uspostave bazu u Sarajevu ili uvedu nove linije prema gradovima koji su ocjenjeni od strateškog interesa za povezivanje sa Sarajevom, ili pak kompanije koje bi uspostavile dugolinijske letove.

“Vlada Kantona Sarajevo će direktno pomoći otvaranje novih avio-linija koje će Sarajevo direktno povezati sa evropskim gradovima. Ovo je višestruka korist Kantona. Pored činjenice da osigurava bolju povezanost s drugim evropskim gradovima i pruža našim građanima efikasnije mogućnosti putovanja, dodatno predstavlja višestruki privredni potencijal, prvenstveno za turizam. Ovaj model subvencioniranja je već odavno zastupljen u gradovima EU, ali i našeg regiona i pravi nevjerovatne efekte”, istakao je premijer Uk.

Također, premijer Uk i ministar Mijatović su s domaćinima obišli radove koji se trenutno izvode na sarajevskom aerodromu.

Dogradnjom i modernizacijom Terminala B znatno su povećani prostorni i tehnološki kapaciteti aerodroma. Osim toga, u toku su radovi u okviru druge faze projekta koji podrazumijevaju modernizaciju starog dijela Terminala, enterijerske radove, proširenje Duty Free Shopa i novih prostora za prateće službe.

Povezani članci