Društvo

STRUJOM PROTIV GRAĐANA: Dodik održao obećanje, neće podbaciti ni politike u F BiH

U razgovorima predstavnika privredne zajednice i “Elektroprivrede Republike Srpske” postignut je preliminarni dogovor o povećanju cijena struje od 1. januara 2023. godine, ali ne i koliko bi ono moglo iznositi. Privrednici predlažu 60 evra za jedan megavat-sat, druga strana 68. Već duže vrijeme i u F BiH se glasno zagovara veća cijena struje.

Cijena struje u narednoj godini biće veća za poslodavce u BiH, a kada je riječ o domaćinstvima, moguće je uvođenje tzv. blok tarife prema kojoj bi se za prokomjernu potrošnju plaćala skuplja struja. O ovome se špekulisalo krajem prošlog mjeseca, a u RS se već počelo ostvarivati kroz razgovore poslodavaca i Elektroprivrede.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić najavio je formiranje radne grupe koja bi usaglasila detalje poskupljenja struje.

- Raspravljaće se i o načinima isporuke električne energije privrednim subjektima. ERS je predložila da se ugovori od 2023. godine sklapaju samo na šest mjeseci, što je s našeg stanovišta problematično. Smatramo da bi oni trebalo da budu potpisivani bar na 12 mjeseci, te da ako bude potrebe polovinom godine ponovo sjednemo i analiziramo stanje u elektroenergetskom sektoru, odnosno da vidimo da li su inputi koji utiču na proizvodnu cijenu struje veći ili ne. Bilo je raznih ideja, pa čak i da se uvedu određeni energetski “razredi”, te da preduzeća imaju različite tarife, ali mislim da od toga neće biti ništa - kaže Ćorić.

On dalje navodi da 57 odsto struje u Srpskoj troše domaćinstva, ostatak privreda.

Prema njegovim riječima, povećanjem cijene struje samo preko leđa privrede neće moći pokriti sve troškove koje ERS trenutno ima u svom poslovanju.

Pronaći balans između zahtjeva rudara i interesa građana Federacije BiH te iznaći rješenje koji neće dovesti u pitanje snabdjevanje građana električnom energijom niti rezultirati povećanjem cijene tog energenta, bilo je u fokusu sastanka, koji je premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministrar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održali prije šest dana sa direktorom Elektroprivrede BiH Admirom Andelijom.

Povod je bio štrajk rudara kojima je kasnila plaća, a nezadovoljstvo je sve veće u RS gdje negoduju uposleni u termoelektranama. Iz Elektroprivrede BiH odgovornost opet prebacuju na rudare tvrdeći da njihovo nerazumjevanje ugrožava snabdjevanje strujom građana. Ipak, u F BiH još nema konkretnih detalja o mogućim poskupljenjima, mada ig zagovaraju svi koji trguju s ovim energentom.

U RS poslodavci već najavljuju nova poskupljenja nakon povećanja cijena struje.

Povezani članci