Društvo

POBUNA PRIVREDNIKA U F BIH: "Čestitke" iz Elektroprivrede neprihvatljive

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine poziva članice i sva privredna društva u FBiH koja su od  Elektroprivrede BiH dobila ponude za cijene električne energije sa povećanjem da ove ugovore do daljnjeg ne potpisuju.

„Intenzivno razgovaramo sa Upravom Elektroprivrede BiH i resornim ministrima u Vladi FBiH kako bismo razriješili pitanje cijene električne energije za privredu. U UPFBiH se kategorično protivimo povećanju cijena električne energije za privredu“, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFNiH.

Na inicijativu UPFBiH, tokom protekle i ove sedmice Smailbegović i direktor UPFBiH Mario Nenadić održali su sastanke sa generalnim direktorom Eleketroprivrede BiH i njegovim saradnicima, zatim sa Vedranom Lakićem, ministrom energetike, rudarstva i industrije i Vojinom Mijatovićem, zamjenikom premijera i ministrom poduzetništva, razvoja i obrta u Vladi FBiH.

„Još uvijek nema zvaničnog stava nadležnih u Vladi FBiH i Elektroprivredi BiH u vezi sa cijenom električne energije za privredu. Tokom razgovora smo naglasili da je stav poslodavaca da nema nikakvog razloga, niti potrebe za povećanje cijena električne energije privredi te da poslodavci ne trebaju rješavati probleme EPBiH, izazvane drugim faktorima, nevezanim za realni sektor. Ono što za sada pouzdano znamo jeste da je dogovoreno da se u Vladi FBiH održi hitan sastanak kojemu će prisustvovati poslodavci, predstavnici EPBiH i Vlade FBiH na kojem bi se trebao postići konačan dogovor o ovom pitanju“, kaže Smailbegović.

I ovim putem pozivamo vlasti i rukovodstvo EPBiH da rasterete poslovanje realnog sektora i omoguće veće investicije i razvoj u narednoj godini.

Povezani članci