Društvo

JAMA BEZ DNA: F BIH od izvoznika došla do nedostatka struje

Vlada Federacije BiH proglasila je stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom, na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Postoje li opravdani razlozi za poskupljenje električne energije? Kako je moguće da nam je ugroženo snabdijevanje strujom ako je proizvodimo, snabdijevamo i izvozimo u zemlje regije. 

Miješanje politike u rad, gomilanje administracije, neracionalno i nedovoljno ulaganje u rudnike, slaba iskorištenost obnovljivih izvora energije – samo su neki od razloga koji su utjecali na to da Elektroprivreda BiH od preduzeća koje je godinama bilo sinonim za uspjeh, postane gubitaš. Tako na stanje u ovom javnom preduzeću gleda struka.

-Političko upravljanje, umjesto što je trebao biti stručni menadžment. U prethodnih pet mandata iz pet različitih stranaka je pet direktora rukovodilo Elektroprivredom BiH“, ističe za FTV stručnjak za energetiku Nihad Harbaš.

Priča o poskupljenju najavljuje se već neko vrijeme. No pitanje je kako smo došli u situaciju ugroženosti snabdijevanja električnom energijom. Od struje na izvoz do ugrožene proizvodnje. Struka komentira.

-Očekivani rezultat izostanka velikih investicija i većih investicija u nove proizvodne kapacitete, ako se uvaže svi problemi koje imaju s rudnicama i ako se uvaži sve što je vezano za oporezivanje CO2. Možemo reći da ono što nedostaje i na čemu bi trebalo raditi ozbiljne i značajnije jesu investicije u obnovljive izvore energije“, naglašava prof. dr. Mirza Kušljugić, profesor na Univerzitetu u Tuzli.

Sagovornici  napominju da se rudnici u sastavu Koncerna Elektroprivrede nikad nisu restrukturirali, što se negativno odrazilo na proizvodnju koja često nije mogla ispratiti ugovorene količine.

-Nikad se rudnici u ovih deset godina nisu restrukturirali. Nikad se nije odvojio rad od nerada – rudar koji je na čistoj toni, na čistom gigadžulu od svih onih koji su vezani za te rudaru. Trošili su se novci u jamu bez dna“, navodi bivši direktor EPBiH Amer Jerlagić.

-To je dovelo, između ostalog, i do toga da nismo imali razvoj novih kapaciteta u proizvodnji električne energije. S druge strane desilo se urušavanje onoga od čega se pravi električna energija, a to su dominantno rudnici, odnosno, ugalj“, dodaje Harbaš.

Ono što je sigurno je da je pred Upravom ovog preduzeća i Vladom Federacije, ali i pred privrednicima težak posao. Kako smanjiti gubitke, a udovoljiti svima.

Povezani članci