Vaše priče

KEŠETOVIĆ PALI ALARM: Neznanje i kriminal poskupljuju struju

U opštoj " halabuci " oko cijena priprema nam se jedan "cjenovni udar". Onaj sa duplim akcizama na naftu i naftine derivate niko ne spominje. Sa duhanom i duhanskim proizvodima je stoljetna priča. 

Piše: IZUDIN KEŠETOVIĆ

Čitajući ono što ispred Uprave Elektroprivrede BiH govori v.d generalni direktor je za "rekord". Najvjerovatnije i sam nije svjestan gdje je došao. Govori o gubitku EP BiH i zavisnih društava bez bilo kakve analize.

Obračunski gubitak ovog Koncerna je se u proteklim 14 godina mogao iskazati u iznosu od najmanje od 1, 5 do 2 milijarde KM. To bi bila realna slika gubitka kapitala,  a samim time i fer iskazanog finansijskog izvještaja.

Tragično je da nema odgovora zašto se ne kopa ugalj i što je problem u "višku (ne)zaposlenih". I onda su tu famozne računovodstvene politike. Tih politika nema odavno. Izgubile se. Logika stvari pokazuje :

1. Koncern je likvidan i solventan,

2. Zavisna društva su nekikvidna i nesolventna.

Ako je tako, a jeste, volio bih da znam kako će rudari zaraditi i isplatiti platu. Te alhemije nema, osim ako je " nisu" ovi sada na čelu Koncerna izmislili.

Tragičnije od svega je da Vlada F BiH i dalje sproviti tzv. restrukturiranje. Volio bih znati kako. Ako je uzrok lošeg stanja u poremećenih  cjenovnim odnosima onda bi se moralo objasniti u kojim.

Da li je uzok u deponijama uglja? Da li je uzrok u višku "(ne)zaposlenih", ili je uzrok što je sve " zamrznuto" u investicionom ciklusu?

Volio bih znati ko će doći na čelo Koncerna i zavisnih društava. Da li su ovi "privremeno rješenje" ili su "pravi eksperti"? Da li je Ministarstvo industrije i energetike dovoljno kapacitirano da vodi proces?

Ono što se ne smije desiti je da " FERK" ne bude ono što bi trebao da bude. To je glavni regulator

I na kraju kao "biber po pilavu" gdje su i kako se troše novci iz cijene mrežarina. O tome niko ne smije da priča. I pored toga što građani plaćaju u srazmjerno istom iznosu proizvodnju i distribuciju električne energije. O onom  dodatku za "obnovljivu energiju" suvišno je govoriti.

Zato će se taj njihov lobi još više zalagati za povećanje cijena. Razloga za povećanje cijena nema.

Šta je bolja "Elektroprivreda BiH" i " Elektroprivreda Herceg - Bosne" od " Željeznica F BiH"? To je sve isto , s tim da građane drugi vozaju.

U stvari vozaju oni koji u svoje džepove trpaju ogroman novac. Poruka vlasti je da dovedu nezavisne eksperte i menadžere . Jedino oni mogu uvesti red.

Ovako sa i bez v.d. biće još gore. Ovi sada koji su v.d. su potpuno nevini jer su dovedeni po partiskom zadatku. Bilo bi šteta da budu krivi za rekordni gubitak Koncerna "Elektroprivrede BiH"  za 2023.godinu i sve ono što se dešava ovih 14 godina .

Sretno.

Povezani članci