Društvo

"ŠLJEGAO" SALEM DA UGUŠI NAROD: Smeće ostaje u gradu, građani demantuju vlast

Nakon sjednice gradskog vijeća Mostar opet su se podigle tenzije oko rješavanja deponije Uborak. Predsjedavajući vijeća Salem marić je izazvao reakciju udruženja Jer nas se tiče koje je optužio na negativno djelovanje i zbunjivanje javnosti. Reakcija nije izostala.

Umjesto o zagađenjima i šteti koju deponija nanosi stanovnicima grada Mostara ovaj čovjek je našao za shodno da blati Udruženje Građana "Jer nas se tiče" i ljude okupljene oko njega, stoji u reakciji Udruženja. Oni istiću da aktuelna družina u mostarskoj vlasti nije uradila ništa kako bi ovaj problem trajno riješila.

Šta više sve su uradili da deponiju održe na ovom lokalitetu i nastave ugrožavati zdravlje stanovnika grada Mostara. Ako nije tako neka nas demantuju i kažu koje je buduće rješenje i gdje??? Jesu li išta smislili za četiri godine osim ponavljanja priče kako je to dugotrajan proces? Da ovaj "čovjek" zajedno sa Kordićem iznosi laži potvrđuje činjenica da optužuju i međunarodne institucije i ambasade koje ukazuju na njihov javašluk i nebrigu za vlastite građane, navodi se u reakciji Jer na s se tiče.

Tačno, Marić je izrazio zabrinutost ponašanjem dijela predstavnika međunarodne zajednice koji kako kaže daju podršku borbi građana okupljenih oko udruženja. Iz njegovog izlaganja jasno je da će što se tiče vlasti Uborak još dugo biti rješenje za odlaganje smeća, a pokušao je javnost ubjediti kako bunu dižu oni koji ne žive blzu Uborka ili su se tamo doselili kasnije. 

- Ovim lažovima ne ide u prilog činjenica da je period kasnih 80-tih i početkom 90-tih godina obilježen snažnim nemirima lokalnog stanovništva na ovoj lokaciji što je na kraju, zbog enormnog zagađenja već u tom periodu, rezultiralo donošenjem odluke o zatvaranju deponije. Što potvrđuje da je naselje tu bilo mnogo prije nego je Salem "šljegao" u Mostar  i da je bilo ugroženo utjecajima deponije, istakli su iz Udruženja Jer me se tiče.

Važna činjenica jeste da deponija leži na zemljištu kategorisanom kao poljoprivredno zemljište, vinograd, koje se vodi na Hepoku doo.

- Zamislite se zašto ova družina kaže da deponija ne može iz grada Mostara ni po koju cijenu, bit će tu pa makar svi pocrkali, zamislite se dobro moji Mostarci.Naši zahtjevi ostaju isti od prvog dana, nikada tu nije bilo politike i mijenjanja zahtjeva kako Salem insinuira, SAMO BORBA ZA GOLI OPSTANAK.NIŠTA MI NISMO USPORILI NEGO NEPRAVDU KOJA NAM SE ČINI.

Čekamo odgovor na našu tužbu, poslije toga ćemo odrediti naše dalje korake.

Povezani članci