Društvo

OPASNA "DJEČIJA POSLA": Slika uzburkala odnose Hrvata i Bošnjaka, (ne)pomaže izvinjenje roditelja dječaka koji je gazio mezarje

Malodobni S.I je fotografijom na kojoj gazi mezar u Mostaru s porukom „Gazi balije“ uzburkao hercegovačku javnost, ali i šire. Njegovu fotografiju sa mezarja objavio je advokat Aner Gosto jer je to grob njegove nene.

- Dovoljno sam zgrožen, povrijeđen i zatečen da jednostavno ne mogu vjerovati da je neko bio spreman učiniti takvo nešto a kamo li izvršiti ovakav naum?! Zato, sve vas molim, ukoliko poznajete ili imate bilo kakvo saznanje u vezi osobe počinioca (sa slike) da mi se javi i tako pomogne prijavi prema nadležnom MUP-u kao i radi daljih zakonskih koraka koje ćemo preduzeti kao njena porodica, potomci i najbliži srodnici...., objavio je Gosto.

Nije dugo trebalo da se identifikuje počinilac. Ono što nije dobro su komentari puni mržnje, pozivi na osvetu i slično, koji kao i sam prozivzakoniti gest mladića mogu izazvati nesagledive posljedice širih razmjera. Njegov otac Romeo Bioksić se javno oglasio na društvenim mrežama uz izvinjenje porodici, ali i svim Bošnjacima koje je gest njegovog sina povrijedio. Sandro je napisao da kako ga je to toliko iznenadilo da su mu trnci prolazili kroz tijelo dok je pisao izvinjenje.

- Šta reći nakon ovoga unaprijed navedenog čina, već isti osuditi na sve moguće načine. Svi moji prijatelji Bošnjaci, koji me poznaju, znaju kao prvo da JA  nisam nacionalistički odgojen, niti nastrojen, oni koji me ne poznaju osuditi će i pozvati se na kućni odgoj. Kako nisam odgajan od strane svojih roditelja  da mrzim i dijelim ljudska bića  na ova, ili ona, sve sam to prenosio na svoje dvoje djece, koja su djeca iz mješovitog braka oca Hrvata, majke Bošnjakinje.Jako me zabolila ova situacija koja će kako na mene tako i na moju obitelj, rodbinu ostaviti duboki neizbrisivi trag. U ime svih nas želim javno preko društvene mreže Facebook iskazati duboko sažaljenje, suosjećanje prema navedenoj porodici Dumpor što cu i osobno učiniti, vama dragi moji prijatelji  Bošnjaci duboka isprika po ovom sramotnom,  ne civilizacijskom činu. Nadam se da unaprijed navedeno neće narušiti naše prijateljske odnose. Slika ovoga slučaja jeste slika stanja današnjeg vremena društva u kojem se djeca odgajaju i pored roditeljskog nadzora, staranja, koji svaki normalni roditelj nebi poželio sebi ni svom djetetu ovako nešto, napisao je Romeo.

U svom postu Bioksić navodi strah da i mnoga druga djeca mogu postati žrtve sistema u kojem živimo a koji na svakom koraku potiće nacionalizam i mržnju. Navodi da je njegov sin nagovoren od drugog mladića koji je kasnije zloupotrijebio njegovu fotografiju.

Na žalost mnogo je komenatar koji nisu našli razumjevanje za čin izvinjenja i pokajanja koji je izraz ljudskosti i poštovanja. Dobro je da ima i drugačijih.

- Dijete drago ocrnio si svoje roditelje,svoje najbliže i sebe.Živimo u svijetu tehnologije gdje se sve prati,sve vidi i sve zna.Posljedice ovog čina osjetit ćeš cijelog svog života.Kad shvatiš bit će kasno.Ocu svaka čast na javnom izvinjenju,i neka mu je dragi Bog na pomoći ako mu se dijete ne dozove pameti, jedan je od njih.

Sandro je kao što je i obećao kontaktirao porodicu. Za ljudski.ba potvrdio je to Aner Gosto.

- Oprostit ćete mi, nisam sposoban za komentare?! Otac se javio i izvinuo, a nakon toga i na Facebooku. I ja to poštujem kao čovjek i roditelj. Međutim, ovo nisu "dječija posla" i moja ožalošćena porodica je uradila dvije stvari: prvo, pozvao sam ljude i prijatelje da se suzdrže od neprikladnih riječi,komentara i vrijeđanja drugog naroda i vjere a drugo, prijava je podnesena i neka se postupi po zakonu. Ja još vjerujem u Zakon kao što sam i napisao u svojoj drugoj objavi i to je sve što imam reći, napisao nam je Gosto.

Ime mladića je ubrzo nakon njegove objave na društvenim mrežama javno objavljeno. To nosi veliku dozu rizika, a dokaz su brojni komentari u kojima se čak poziva i na nabijanje na kolac. Gosto je uradio ono što je trebao i zamolio sve na suzdržanost.

- Dragi prijatelji i dobri ljudi...Prvo da se svima zahvalim, u ime svoje porodice, na suosjećanju i podršci! Drugo, ovaj čin koji sam objavio je prvenstveno nešto neljudsko, necivilizacijsko i neshvatljivo da neko može uraditi. Treće, molim sve vas da se suzdržimo od neprikladnih riječi, komentara i bilo čega sličnog što se može drugačije i pogrešno interpretirati. Svako djelo ima svoga počinioca tako da ničiji roditelji i prijatelji nisu i ne mogu biti odgovorni za njegovo postupanje. Četvrto, postoji ZAKON i ja još uvijek vjerujem u njega i one koji ga provode, kao čovjek i kao vjernik. Ni meni ni mojoj porodici ne pada na pamet da osuđujemo druge ljude, narod ili vjeroispovijest, političko ili bilo kakvo drugo opredjeljenje. To nema veze jedno sa drugim. Iz pomenutih razloga, želim se ograditi od bilo kakvih provokacija ili uvredljivih poruka na račun drugih ljudi,naroda ili vjere pa tako i roditelja jer sigurno je da nijedan roditelj ne bi želio vidjeti ovako nešto. Hvala vam svima na razumijevanju i podršci, bio je njegov odgovor na brojne komentare.

Neki od njih su očekivano otišli unazad do proteklog rata. Do zaključenja ovog teksta Romeo Bioksić nam se nije javio. Vjerovatno opravdano, nije vidio poruke, a na njemu je ogroman pritisak. Ljudski je zapitati se zaista možemo li svi mi u potpunosti kontrolisati potpuno postupke svoje djece na koju sigurno je društvo ima veliki uticaj. Što nam je društvo zadojeno mržnjom odgovornost snosimo svi, političari najviše, za njima mediji, a onda svi.

U cijeloj priči se zanemarila činjenica da je dječak maloljetan, i da je on žrtva sistema u kojem živimo. Svakako za svoj (ne)promišljeni postupak treba odgovarati, a činjenica je da će on sam kao i njegova porodica dugo osjećati posljedice strašnog čina.

Povezani članci