Društvo

RUKA RUKU MIJE: Autoceste F BiH "guraju" firmu pod sankcijama

Na spisku sankcija Velike Britanije zbog, kako je navedeno "podrivanja Ustava i destabilizacije mira u BiH" našla se marketniška agencija Mania iz Banjaluke koja je učestvovala u organizovanju i promociji proslave Dana Republike Srpske, 9. januara.  

Iako se nalazi na spisku sankcija zbog, kako je navedeno "podrivanja Ustava BiH" ova firma je angažovana u kampanji koju realizuje ЈP Autoceste FBiH.

Ova se agencija nije nalazila na spisku sankcija u trenutku kada je zaključen ugovor sa Autocestama FBiH, ali je potvrđeno da njihov angažman zbog sankcija neće biti prekinut.

Iz Autocesta FBiH su nakon objavljivanja informacije o sankcijama ovoj firmi u medijima 15. januara 2024. godine hitno zatražile pravno mišljenje da li je moguće i na koji način raskinuti ugovor.

- Pravno mišljenje je zaprimljeno 29. januara 2024. godine. Izraženo je kako sankcije koje su prema zakonima Velike Britanije nametnute firmi Mania zbog toga što je promovisanjem proslave Dana Republike Srpske  9. januara 2024. godine, bila uključena u podrivanje ili prijetnju ustavnom poretku BiH, nemaju pravnu posljedicu u smislu naloga domaćim pravnim licima da raskinu ugovore sa predmetnom firmom bez bilo kakvih finansijskih posljedica odnosno naknade štete, a iz razloga što predmetne sankcije nisu prepoznate kao obavezujuća odluka u našem zakonodavstvu, iako imaju "indikaciju o protivpravnom ponašanju" - navode iz Autocesta FBiH.

Podsjećaju da je ovo preduzeće, prema Planu poslovanja i Planu javnih nabavki za 2023. godinu, 9. oktobra 2023. godine pokrenulo otvoreni postupak nabavke usluge "Kampanja za povećanje sigurnosti saobraćaja na autocesti A1 putem digitalnih medija".

Rok za podnošenje prijava je bio 31. oktobar 2023. godine.

- Komisija je završila pregled i ocjenu ponuda dana 17. novembra 2023. godine. Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača je objavljena 8. decembra 2023. godine na veb stranici preduzeća - zaključuju iz ovog preduzeća.

Povezani članci