Društvo

RADOST NA JUGU BiH: Grad pomaže mladima prilikom kupovine prve nekretnine

Oko 250 hiljada mladih u Bosni i Hercegovini, prema procjenama, do 35. godine živi kod roditelja.

Rješavanje stambenog pitanja, nerijetko sa sobom nosi bojazan i glavobolje od dugoročnih kreditnih zaduženja. I zato što se ne mogu osamostaliti, mnogi mladi napuštaju zemlju. A trend odlaska nije zaobišao ni Čapljinu. U Gradskoj upravi odlučili su se, stoga, na uvođenje brojnih demografskih mjera, među kojima se kao najpopularnija izdvaja - subvencija mladima za kupovinu prve nekretnine.

Kada se kreće u novi život i osniva porodica svaka marka dobro dođe. Zna to i Mijo Raič, koji je korisnik subvencije koju daje Grad Čapljina za kupovinu prve nekretnine postao prije dvije godine. Ovaj potez gradskih vlasti, kaže, uvelike mu je olakšao prve korake ka samostalnosti.

MIJO RAIČ, korisnik subvencije

"Živio sam tu u Višićima na selu, pa sam prešao sa ženom u grad, evo ovdje sam u ovoj zgradi stan uzeo. Svaka pomoć je u tom trenutku dobro došla, velik je spisak stvari i potreba koje tada treba isfinansirati i naravno da ovaj iznos uveliko pomaže da se taj period prebrodi."

Za razliku od prošlih godina kada je subvencija kupovine prve nekretnine iznosila 100 KM po kvadratnom metru stambenog prostora, ove godine zbog rasta cijena nekretnina, kažu nam u Gradskoj upravi, taj iznos će biti nešto veći.

Pravo na subvenciju prve nekretnine imaju mladi sa područja Čapljine do navršenih 35 godina starosti, a sufinansira se do 75 metara kvadratnih stambene površine.

SMILJAN VIDIĆ, gradonačelnik Čapljine

"Do sada se 215 porodica prijavilo i naravno da je zainteresovanost velika jer za jednu mladu porodicu to su pristojni novci koji će im pomoći prilikom kupovine prve nekretnine. Stanogradnja cvjeta, ali još uvijek je velik nedostatak stanova."

Da stanogradnja cvjeta uvjerili smo se i sami dok smo obilazili novo naselje koje se gradi u blizini centra. U tom naselju je nekretninu obezbijedio i Mijo Raič.

MIJO RAIČ, korisnik subvencije

"Ja osobno znam mlade porodice iz drugih gradova, Stoca, Mostara, koji su zbog ovih mogućnosti koje se nude došli živjeti u Čapljinu. Stvarno, Čapljina se planski gradi, evo tu su i zelene površine. Dalje, prostornim planom predviđa se vrtić, škole."

SMILJAN VIDIĆ, gradonačelnik Čapljine

"Trenutno blizu 100 djece čeka na mjesto u vrtiću i, vidjevši sve to, mi smo se odlučili da pravimo novu zgradu vrtića sa jaslicama i za nekih mjesec dana ćemo raspisati konkurs, jer glavni projekat nam je pri samom kraju."

Za kupovinu prve nekretine u Čapljini mogu se, osim mladih porodica, prijaviti i pojedinci koji ispunjavaju uslove konkursa i žele na taj način da se stambeno osamostale.

Povezani članci