Društvo

PONOS BOSNE I HERCEGOVINE: Godišnjica smrti Srđana Aleksića, hrabrim činom postao sinonim ljudske humanosti

Na trebinjskom groblju danas je obilježena 30. godišnjica smrti Srđana Aleksića, mladića koji je u centru grada stradao braneći prijatelja Alena Glavovića i hrabrim činom postao sinonim ljudske humanosti. Cvijeće na Srđanov grob položio je njegov otac Rade, a potom i delegacija Grada Trebinja.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada, koje mu je nanijela grupa pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića. 

Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Njegovo ime nose ulice u Sarajevu, u Novom Sadu, Podgorici, Beogradu. 

U februaru 2012. godine tadašnji predsjednik Republike Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom "Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je 9. januara 2013. odlikovao "Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima".

Beogradski redatelj Srđan Golubović snimio je film "Krugovi" inspiriran Aleksićevim činom. Radio-televizija Srbije 2007. godine snima i emitira dokumentarni film "Srđo", o Srđanu Aleksiću, čiji je glavni akter njegov otac, a 2008. trebinjsko pozorište "Slovo", postavlja predstavu "Epilog o Srđanu".

U spomen na njegov herojski pothvat ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama.

Povezani članci