Pozitiva

OD TREBINJA DO ŠVEDSKE: Emini veliko priznanje, učiteljica koju svi vole

Na kraju 2022. godine iz Švedske dolazi još jedna lijepa vijest – Emina Sikirić, koja je rođena u Trebinju, nedavno je proglašena za nastavnicu godine u švedskoj regiji Jonkoping.

Učenici su ovu lijepu Bosanku koja ima 37 godina opisali kao učiteljicu koja je dobra u objašnjavanju i koja svaki put čini nastavu zabavnim i drugačijim.

“Nastavničko zvanje nije posao jednog čovjeka, već timski rad”, kaže Emina Sikirić.

Emina kaže da je učenje radost za nju i želi da se učenici osjećaju uključenima u društvo.

“Trudim se da im dam alate da rade dobre stvari za druge i sebe”, dodala je Emina Sikirić, koja radi kao nastavnik opće didaktike s fokusom na pristupačno učenje pomoću digitalnih alata.

 Pored predavanja i odgovornosti u nastavi, Emina radi i na razvoju digitalnih alata među svojim kolegama i studentima.

Emina u školi u Jonkoping regiji predaje na engleskom i švedskom jeziku.

“Dijeljenje svojih misli, materijala ili davanje digitalnih savjeta je prirodno za mene, i zato već dvije godine imam Instagram nalog na kojem dijelim svoj rad”, dodala je Emina.

Aktivna je i kao osoba u društveno-korisnom radu…

“Moji učenici su u prošlosti prikupljali novac za izgradnju škole u Indiji za djecu koja ne smiju da idu u školu. Nikada neću zaboraviti radost u očima učenika kada smo navijali, bodrili i podržavali jedni druge u ovom projektu”, podvukla je Emina.

Prošle godine je sa svojim timom učenika sarađivala na projektu kako bi ojačali znanje učenika o pravima djeteta.

“Učenici su kreirali filmove na engleskom jeziku na osnovu različitih članaka iz Konvencije o pravima djeteta. Mislim da je jako važno osvijestiti učenike o svojim pravima i obavezama u školi i društvu”, naglasila je Emina.

Njen tim je napravio i mirovnu šetnju oko škole, te su na taj način pokazali solidarnost i podršku demokratskoj Ukrajini koja je napadnuta od strane Rusije.

“Tim skupom smo pokazali da se zalažemo za slobodu, različitost i demokratiju”, kazala je Emina Sikirić, koja kao nastavnica radi 14 godina.

 

Povezani članci