Društvo

PISMO O KOJEM SE U SRBIJI ŠUTI: Bura u avionima, stjuardese i stjuardi pod pritiskom

Nakon što je ETWF  (objedinjava 5 milijuna transportnih radnika u 200 sindikata 38 europskih zemalja) prošli tjedan poslao jako neugodno pismo Air Serbiji, predsjedniku Srbije i nizu ministara, o čemu je zamaaero ekskluzivno pisao, sada su na svojoj internetskoj stranici stavili i peticiju.

I ovaj puta ETWF naglašava da su sindikalisti i predsjednik Jedinstvenog sindikata stjuardesa i stjuarda vazduhoplova (JSSSV) pod ogromnim pritiskom Air Serbie. ETWF naglašava da je ovo eruptiralo nakon što su prekinuti pregovori o kolektivnom ugovoru nakon čega Air Serbia pokušava utjecati na izbore u sindikatu. Zbog svega ovoga čelnici sindikata su podnijeli ostavke.

ETWF naglašava da Air Serbia provodi mjere protiv članova sindikata, a što je kulminiralo degradiranje dijela kabinskog osoblja u call centar. ETWF ističe da je ovakvo zastrašivanje nedopustivo, poglavito u državnoj kompaniji.

ETWF stoga poziva međunarodnu zajednicu na reakciju, te na zaštitu elementarnog dostojanstva i prava radnika Air Serbie. ETWF naglašava da Air Serbia ovime negira osnovna radnička i ljudska prava iz dokumenata International Labour Organization (ILO) i Vijeća Europe, ali i drugih organizacija kojih je Republika Srbija član. Srbija je aspirantica za članstvo u Europskoj Uniji i njoj radnička prava ne mogu biti izbor nego odgovornost.

Istinski je žalosno da ni jedan od glavnih medija u Srbiji, pa ni zrakoplovnih portala u Srbiji nije prenio ni pismo ni ovu peticiju. Tako nešto se ne može desiti u demokratskim zemljama Europe 2023. godine.

Povezani članci