Društvo

NOVO PROKLIZAVANJE OHR-a: Schmidtov gaf do gafa, slučajno ili ne

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrao je ustavnost izraza 'granica' u Ustavu Republike Srpske u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz granica neustavan, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

F6TvZdxXQAA7M9A.jpg

No, jučer su stigle malo drugačije, nespretne poruke iz OHR-a. Naime, u poruci visokog predstavnika Christiana Schmidta iz Banjaluke stajalo je kako OHR šalje poruku građanima RS-a i BiH što je moguće protumačiti i kao da se radi o dvije različite države.

F6UJDaRWUAAuw2G

 

Na društvenim mrežama već kruže reakcije, a jedno od pitanja glasi i "Možete li napraviti još jednu, molim vas? Ovaj put provjerite može li se sintagma “RS i BiH” koristiti bez kršenja Ustava"!?

Podsjetimo, Ljudski.ba snimio je visokog predstavnika prije dva dana u Mostaru prilikom posjete kontroverznom izraelskom poduzetniku Amiru Gross Kabiriju, vlasniku dijela posrnulog giganta Aluminija i intimusa lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

smist_ljudski.jpg

Isti dan Schmidt je snimljen na tribinama teniskog centra u Mostaru, u društvu ministrice Sanje Vlaisavljević i nekoliko visokorangiranih članova HDZ-a BiH.

Dan kasnije Schmidt se obreo u Banjaluci, u posjeti banjalučkoj nadbiskupiji, gdje je došao bez službene policijske pratnje.

Sve su češće špekulacije kako Schmidtovi česti gafovi nisu slučajni, a čime će nas visoki predstavnik sutra iznenaditi ostaje da vidimo.

Povezani članci