Društvo

KUHA U MOSTARU: Stari most opet u centru pažnje

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić reagirao je u utorak u povodu najavljenog  događaja ''Predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine'', koji u Bruxellesu organizira hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, a u povodu 20. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru, odbacujući informaciju da je Stari most hrvatsko naslijeđe unutar Svjetske kulturne i historijske baštine.

''Stari most u Mostaru je bosanskohercegovačko kulturno i historijsko naslijeđe, koje čini dio svjetskog spomenutog naslijeđa i takvo bi bilo korektno od hrvatske europarlamentarke Zovko da se i predstavi.

Željana Zovko nema nikakvo pravo da može predstavljati Stari most u Mostaru kao dio hrvatskog naslijeđa. Na predstavljanje plakata na kojem se dovodi u kontekst da je Stari most hrvatsko naslijeđe, dužni smo prema našoj i europskoj javnosti reagirati i odbaciti ovakve pokušaje'', stoji u Marićevoj reakciji.

Stari most predstavlja jedan od najvrjednijih dijelova kulturne baštine svijeta i ''jako je maliciozno prema Bosni i Hercegovini i ljudima kojima je Stari most jedan od najznačajnijih simbola na ovoj razini lažno informirati europsku javnost'', ističe Marić.

Pozvao je najviše predstavnike Bosne i Hercegovine da pošalju reakciju i prosvjednu notu na ovakav čin u Europski parlament.

Povezani članci