Društvo

KRIMINAL NEMA NACIONALNOST: Alarm iz HDZ-a, općina hitno treba jake policijske snage

Općina Ravno na jugoistoku naše zemlje, tik uz granicu Hrvatske, a time i Evropske unije, je "raj" za različite vrste kriminala poput ilegalne trgovine i tranzita migranata, jer ima samo nekoliko policajaca bez osnovnih uslova za rad.

U cilju povećanja sigurnosti prošle godine je Vlada HNK donijela odluku da se oformi Policijska stanica u Ravnom te ispostava na Ivanici i zaposli oko 30 novih policajaca, ali je cijela priča ostala tek puka formalnost.

Tako oformljena policijska stanica u Ravnom djeluje bez CIPS-a, sa svega nekoliko policajaca koji bez adekvatne opreme i prostorija, čak i da imaju sposobnosti, koje prezentuje Clint Eastwood u američkim filmovima, ne mogu ni približno zadovoljiti potrebe tog podneblja.

Na problem nedostatka policije i neophodno povećanju sigurnosti u Općini Ravno godinama je upozoravala predsjednica Općinskog odbora HDZ-a Stana Burić, koja je tada, kao zastupnica u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona pokrenula inicijativu i izborila formiranje PS Ravno.

Međutim, od osnivanja Policijske stanice u Ravnom, na terenu ništa konkretno nije urađeno i evidentno treba hitno djelovati na tom polju.

"Trenutno Ravno ima svega par policajaca, neki su tek krenuli na policijsku akademiju, a mi smo u fazi pregovora za realizaciju adekvatnog smještaja policijskih struktura, jer je sada policijska stanica smještena u objektu koji je mal i neadekvatan", kazala je Burić.

 Dodaje da je u fazi pripreme i konkurs za CIPS koji na tom području jednom sedmično pokriva PS Neum, te upozorava da, zbog deficita kadra ni policija iz jedinog bh grada na moru to neće moći dugo raditi.

"Velik je protok od Neuma do Crne Gore, druga je populacija i drugi tip prometa. Imo tri granična prijelaza, a kako je slabo naseljeno, vidljiv je tranziti migranata i vjerojatan tranzit droge. S obzirom na blizinu granice potreban je veći broj policajaca, ne samo graničnih nego temeljnih, jer se ovdje lako ljudi prebacuju preko granica od migranata do dilera drogom i odvijaju kojekakva krijumčarenja",pojasnila nam je Burić.

Kad se na sve to doda činjenica da se kroz Općinu Ravno gradi snažna saobraćajna infrastruktura, smatra kako je hitno rješavanje povećanja sigurnosti i vidljivih policajaca na terenu od neprikosnovenog značaja.

"Nama su na području općine Ravno potrebne jake policijske strukture. Zato što se nalazimo na jednom području između dva entiteta i dvije države, potrebna je jaka temeljna policija i adekvatna policijska stanica u Ravnom i ispostava na Ivanici, jer je taj teritorij nepokriven sigurnosnim strukturama", rekla je Burić.

Tim povodom očekuje konkretne razgovore sa ministrom MUP-a HNK Marijom Marićem i vjeruje da će imati razumijevanje za problem Općine Ravno, te da će ozbiljno pristupiti rješavanju sigurnosti na tom području, pokrenuti konkursnu proceduru za CIPS i izgradnju zgrade za policijske strukture, povećati broj policajaca na terenu, te im omogućiti normalne uslove rade.

To je kako podsjeća značajno, ne samo za Ravno, nego i čitavu BiH, jer su kao svojevrsni čuvati granica na samom rubu jugoistoka naše zemlje.

Povezani članci