Društvo

BEZ REGISTRACIJE NA CESTAMA: Raste broj prekršaja, MUP nije zabrinut

Na putevima u Republici Srpskoj tokom protekle godine bilo je više automobila kojima je istekla potvrda o registraciji nego u 2022. godini, pa su po tom osnovu službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske lani izdali 31.177 prekršajnih naloga. 

Tako je, za razliku od 2022. godine, kada je izdat 27.721 prekršajni nalog, lani ispisano 3.456 naloga više.

"Zbog isteka potvrde o registraciji vozila do 30 dana policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izdali su 24.415 prekršajnih naloga, a zbog isteka potvrde o registraciji vozila preko 30 dana izdali su 3.500 prekršajnih naloga", istakli su oni za "Nezavisne novine".

Dodali su da je lani izdato i 3.211 prekršajnih naloga pravnim i odgovornim licima što su dozvolili da njihovo vozilo bude na putevima i nakon isteka pomenute potvrde, kao i 51 prekršajni nalog fizičkim licima koja samostalno obavljaju djelatnost.

Zbog isteka potvrde o registraciji do 30 dana, prema podacima MUP-a Srpske, u 2022. godini izdato je 20.900 prekršajnih naloga, a zbog isteka preko 30 dana 3.891.

"Takođe, u 2022. godini izdato je i 2.887 prekršajna naloga pravnim i odgovornim licima što su dozvolili da njihovo vozilo učestvuje u saobraćaju nakon isteka potvrde o registraciji, kao i 43 prekršajna naloga fizičkim licima koja samostalno obavljaju djelatnost", istakli su iz MUP-a Srpske.

Nikola Ćopić, saobraćajni vještak, ističe da su se kamere koje bilježe automobile kojima je istekla registracija pokazale kao efikasno sredstvo za otkrivanje ovakvih vozila, a za koje se opravdano sumnjalo da nisu ni tehnički ispravna.

"Kada je riječ o povećanju broja prekršaja zbog neregistrovanih vozila, mišljenja sam da ovi prekršaji nisu nužno vezani za neispravna vozila, nego na činjenicu da usljed ubrzanog tempa svakodnevnog života vozači jednostavno zaborave kada im ističe registracija i nerijetko danima voze neregistrovana vozila dok im ne stigne prekršajni nalog ili više njih", objašnjava Ćopić za "Nezavisne novine".

Mišljenja je da postoji prostor i za unapređenje ovog procesa, pa predlaže da se vozači obavijeste o nadolazećoj obavezi registracije, jer kazne koje se izriču nisu male, a zbog dobijanja i kaznenih bodova nerijetko dolazi i do oduzimanja vozačke dozvole i ponovnog polaganja poznavanja propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Kada je riječ o kaznama, zbog isteka potvrde do 30 dana predviđena je novčana kazna od 100 do 300 KM i jedan kazneni bod.

"Za prekršaj isteka potvrde o registraciji vozila preko 30 dana predviđena je novčana kazna od 400 do 1.000 KM, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci i dva kaznena boda", istakli su iz MUP-a Srpske.

Kako navode, pravno lice koje dozvoli da se njegovim vozilom u saobraćaju učestvuje i nakon isteka potvrde o registraciji biće kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 5.000 KM, a odgovorno lice u pravnom licu biće kažnjeno kaznom od 100 do 300 KM.

"Takođe, fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost, a čije vozilo učestvuje u saobraćaju nakon isteka potvrde o registraciji biće kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.000 KM", navode oni