Društvo

PRIVREDNO ČUDO U BIH: Mala općina, a više milionera od Berlina

U Živinicama postoji preko 150 milionera, dok je Kakanj grad sa više od 40 milionera. Ovaj podatak je iznio dr. Samir Vildić, predsjednik UO Fondacije poduzetnika u BiH.

Prema njegovim riječima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego jedan Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan Keln.

Ovim podatkom, kako navodi, žele skrenuti pažnju javnosti, posebno mladih ljudi, na činjenicu prisustva ogromnog kapitala u našem okruženju koje je spremno za investiranje.

– Komentari privrednika iz Živinica bili su da je u Živinicama mnogo više od ove cifre i mi znamo da je to tako. Bilo bi jako zanimljivo ovo istraživanje uraditi za Srebrenik, Gradačac, Tuzlu, Sarajevo, Banju Luku, Zenicu, Bijeljinu ili Tešanj – ističe Vildić.

Najbitnije je, dodaje, da na tržištu postoji kapitala, tako da mladi poduzetnici trebaju prije svega da razmišljaju na koji način da nađu investitore među našim privrednicima.

– Tvrdimo da se za svaki dobar biznis prijedlog i projekat može pronaći investitor na našem lokalnom tržištu. Moramo proizvoditi biznis ideje, te stvarati prilike i ambijent spajanja ovih ideja sa potencijalnim investitorima. S druge strane, dostupnost čovjeka čovjeku je jedan veliki potencijal u Bosni i Hercegovini – govori naš sagovornik.

Pojašnjava da u BiH “možete sa lahkoćom da dođete i do najbogatijih ljudi i vlasnika velikih kompanija, da predstavite svoju ideju ili projekat”.

– A svi koji se bave biznisom znaju da je prilika za prezentaciju 50 posto odrađenog posla. Poslujem u 15 država i slobodno mogu reći da ni u jednoj drugoj državi nemamo baš uvijek priliku da se direktno predstavimo ljudima koji odlučuju u kompaniji. U BiH to imaju svi – kaže Vildić

Povezani članci