Društvo

KRENULO JE: Sankcije urodile plodom, banke pod pritiskom, nema računa

Računi zatvoreni, ali sankcije ostale kao i dodatni pritisci koje one sa sobom nose. Političari iz RS-a, koji se sve češće pojavljuju na crnoj listi SAD-a, počeli su zatvarati svoje bankovne račune. Nenad Stevandić, predsjednik entitetskog parlamenta, kaže da je to uradio i prije poziva predsjednika RS-a.

Očito, američke sankcije, ipak, dotiču bh. zvaničnike, iako to u javnosti ne priznaju. A najavljene su nove, kao i dodatni pritisci na bankarski sektor zbog saradnje s osobama sa crne liste.

Posljednji talas sankcija koje je američka administracija uvela zvaničnicima iz RS-a nikoga nije iznenadio. Nekoliko dana ranije iz Washingtona su stigle najave, ali i veoma ozbiljne prijetnje da bi talas sankcija mogao biti proširen i na bankarski sektor.

“Sankcije se ne odnose samo na konkretne osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakog ko ih podržava… Ako finansijska institucija obavlja transakcije za sankcionisanu osobu ili subjekat u Bosni i Hercegovini, onda ta finansijska institucija ili banka u Bosni i Hercegovini sama sebe izlaže riziku od sankcija”, poručila je Ana Moris, v. d. pomoćnika ministra finansija SAD-a.

Zvaničnici RS-a priznali su da postoji veliki pritisak na banke da ne sarađuju s osobama koje se nalaze na crnoj listi SAD-a, kao i s entitetskim institucijama.

“Čista zlolupotreba moći SAD-a. Oni mogu samo jednu stvar da urade - da bankama spriječe korespondenciju s inostranstvom. Iz banaka gdje primam platu povući ću sve račune i predlažem svima da to urade, a u narednim danima ćemo vidjeti kako ćemo internim propisima omogućiti ljudima da ostvaruju svoja radna prava”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

“Znate da su 28. juna na Vidovdan prošle godine, kada smo trebali isplatiti bečke obveznice, došli u banku iz Američke ambasade i pokušali da zaustave transakciju ili swift. Mi smo došli dva dana ranije, nisu ni znali”, izjavio je Radovan Višković, premijer RS-a (SNSD).

Napominje VIšković da će zbog svih prijetnji, kao i blokada projekata - kako međunarodnih tako i domaćih, doći do tužbi, čak i protiv države Bosne i Hercegovine. Novinari i poznavaoci političkih prilika ističu da su prijetnje iz Washingtona jasne i ozbiljne.

“Unijelo je to priličan nemir među bankarima. Šta može jedna banka ukoliko joj ukinu međunarodni platni promet? Banke koje omogućavaju platni promet mogu imati problem, ali isto tako mogu imati i lokalne banke”, ističe Andrijana Pisarević, novinar poslovnog portala Capital.

Da li će biti stvorena nova kriza u bankarskom sektoru RS-a, iz Agencije za bankarstvo nisu htjeli da komentarišu. Direktor Agencije Srđan Šuput nije se javljao na naše pozive, niti odgovarao na poruke u vezi s ovom temom.

Povezani članci