Društvo

GEM, SET, MEČ: Dvorana bez krova, gdje je 53 miliona maraka

Izgradnju teniske dvorane u Banjaluci za potrebe održavanja turnira „Srpska Open“ pratile su brojne nepravilnosti. Godinu dana nakon završetka izgradnje dvorana još uvijek nema krov, nisu otvoreni najavljeni sportski sadržaji, a nema ni odgovora na pitanje – kako je potrošeno 53 miliona maraka? 

Za potrebe održavanja turnira „Srpska Open“ lokalna, republička vlast i javna preduzeća potrošila su oko 53 miliona maraka. Da je proces izgradnje teniske dvorane obavijen velom tajni i brojnim nepravilnostima, smatra odbornik u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša. 

„Kada se dublje stvari analiziraju teško je reći šta možemo reći o regularnostima neidentifikovanog ležećeg objekta u narodu poznatog kao teniska dvorana. Dakle, čitav proces je urađen nakaradno“, upozorava Grmuša.      

U troškove izgradnje objekta dvorane nije uračunata cijena izuzetno atraktivnog zemljišta, čija vrijednost iznosi između 15 i 20 miliona maraka. 

Izgradnjom dvorane, bez dugoročnog plana za njeno korištenje, stvoren je još jedan gubitaš, koji će u narednim godinama progutati milione maraka javnog novca, smatra Grmuša. 

„Mi nemamo nikakav odgovor Teniskog saveza kada će taj posao biti završen, koliko novca je potrošeno, šta još treba da se uradi i očigledno niko i ne pokušava, ni od strane Grada Banjaluka, ni od strane Vlade Republike Srpske koja će ozbiljna sredstva uložila da pritisne Teniski savez i da sazna šta se ovdje dešava. Dakle, ovo neće moći da se završi bez ozbiljnih krivičnih i pravnih postupaka. To je već danas evidentno. Ja ću pozvati one koji su do sada ćutali da kažu koga štite“, kaže Grmuša. 

Pod izgovorom hitnosti izgradnje dvorane, zaobiđen je Zakon o javnim nabavkama. Umjesto raspisivanja tendera i naticanja ponuđača, novac je uplaćen direktno Teniskom savezu Republike Srpske. Na koji način su potrošene desetine miliona maraka, još uvijek nije poznato. 

„Prva neregularnost koja je pratila izgradnju jeste nedostatak transparentnosti, budući da je uložena velika količina novca i da ne postoje nikakva saznanja o tome koliko novca je potrošeno i ko je sve donirao novac. Osim Vlade i Grada Banjaluka, koji se spominju u javnosti, novac su davala i javna preduzeća, ali u konačnici mi ne znamo ko je i koliko novca dao. Druga i glavna neregularnost jeste ta da je prema Zakonu o javnim nabavkama ovo bio subvencionisani ugovor. Kada javni organi daju javni novac u iznosu većem od 50 posto vrijednosti ulaganja moraju obezbijediti sprovođenje postupka javne nabavke, što se u ovom slučaju nije desilo“, objašnjava Damjan Ožegović iz Transparency International BiH. 

Tokom održavanja turnira „Srpska Open“, u samom kompleksu nalazilo se nekoliko štandova gdje su posjetioci mogli kupiti piće, ali je samo jedan bio sa hranom – Agape, u vlasništvu porodice Dodik. 

„Apsolutna netransparentnost kao i do sada. Javnost, makar onaj dio koji hoće da pita, s pravom pita – kako je moguće da izgradnja teniskog terena sa pratećom saobraćajnicom i parkom košta 53 miliona maraka, kada znamo da se za taj novac u Evropi prave fudbalski stadioni srednje veličine“, kaže novinar Vladimir Kovačević.

Iako je turnir „Srpska Open“ poslao pozitivnu sliku u svijet, glavna asocijacija na ovaj događaj ostaje pljačka, smatra šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Igor Crnadak. 

„Mi smo više puta rekli da je u pitanju dobar sportski događaj koji je doveo dosta turista i donio dosta koristi za Banjaluku i Republiku Srpsku i da je velika šteta što je danas glavna asocijacija na „Srpska Open“ pljačka i manipulacije oko troškova vezanih za ovaj turnir. Da bi se to riješilo mi pozivamo da se objave svi računi u marku, šta je i koliko plaćeno. Međutim, Vlada od toga bježi“, kaže Crnadak.

Iz Teniskog saveza Republike Srpske ponosni su na organizaciju turnira „Srpska Open“ i najavljuju da će već u toku ove godine dvorana postati dom za više stotina sportista. 

„Teniski savez Republike Srpske od samog početka projekta, uložio je maksimalne napore da sportska dvorana, u konačnici, postane respektabilan objekat koji će služiti, ne samo teniserima, nego svim sportistima. U tom smislu, trenutno smo u završnim procedurama za potpuno osposobljavanje više od 4.000 kvadratnih metara prostora za razne aktivnosti i već ove godine svoj dom u ovom objektu će pronaći više stotina sportista.

Sportska dvorana izgrađena za potrebe turnira „Srpska Open“ godinu dana stoji bez krova, a bez odgovora ostaje pitanje – na šta je potrošeno 53 miliona KM? 

Povezani članci