Društvo

BURA U MOSTARU: HDZ naljutila ploča na parkingu, opet nelegitimno i nelegalno

Gradski odbor Hrvatske demoratske zajednice Bosne i Hercegovine (GO HDZ BiH) Mostar oglasio se priopćenjem za javnost u kojem je postavljanje ploče, kojom se najavljuje izgradnja Interkulturnog centra ''Mevlana'' na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru,  nazvao "gledanjem unatrag kojega Mostar i Mostarci ne zaslužuju".

"Na svašta se čovjek navikne - vjerojatno je misao vodilja osoba koje pod krinkom noći i mraka postavljaju raznorazne nelegalne ploče po gradu. Kad je moglo nelegitimno, zašto ne bi moglo i nelegalno? Kao da ne postoji svijest da je alternativa vladavini prava i važećih propisa jedino anarhija", poručili su iz GO HDZ-a BiH Mostar.

U priopćenju su naveli kako "žalosti kada iza nečeg takvog stane jedna vjerska zajednica."

Iz mostarskog Gradskog odbora HDZ-a BiH smatraju da "u vremenu kada Mostar doživljava i proživljava gospodarski, kulturni, socijalni i svaki drugi napredak, nejasno je da nekomu može smetati takav rezultat pa Mostar stalno vuče natrag."

Poručili su kako Grad Mostar razbija takve stereotipe i postaje primjer pravog europskog grada i pozitivnih vijesti gdje se propisi poštuju, dozvole propisno izdaju, planovi donose, grad razvija, a institucije (inspekcija) rade svoj posao.

"Pojedincima je možda cilj skrenuti fokus sa svih pozitivnih stvari na nešto negativno te Mostar, koji je u zaletu, vratiti desetke godina unatrag i srezati mu krila, ali gospodo draga neće moći! Ne na ovakav način! Možda je bio talac, možda je i bio grad slučaj, ali Mostar i Mostarci ne zaslužuju pogled unatrag, a pogotovo ne kad svi drugi idu naprijed!", naglasili su iz GO HDZ-a BiH Mostar.

Na kraju su zaključili kako je za Mostar od ključnog značaja "da bi i dalje ostao jedini pravi multikulturalni i multietnični grad (što je uvijek i bio) treba poštivati pravo i propise te čuvati mir."

Podsjetimo, Narod i pravda (NiP) Mostar oglasila se priopćenjem za javnost u kojem navodi kako daje podršku Medžlisu Islamske zajednice Mostar za početak izgradnje Interkulturnog centra ''Mevlana''.

''S obzirom da naša organizacija ima svoje predstavnike i u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije i u Parlamentu FBiH stavljamo se na raspolaganje za bilo kakvu vrstu pomoći Medžlisu Islamske zajednice za realizaciju ovoga projekta'', navodi se u priopćenju .

Iz NiP-a Mostar smatraju da je, uvažavajući sve vjere i nacije, ovaj projekat ''od krucijalnog značaja za Bošnjake, a i sve druge narode u Mostaru''.

''Samo značenje naziva, interkulturni centar "Mevlana" jasno pokazuje namjere oko ovog projekta'', stoji u priopćenju.

Pojašnjavaju kako se pojam interkulturalnosti razlikuje se od onog multikulturalnosti po tome što ne zagovara samo prihvaćanje i toleranciju različitih kultura koje međusobno nisu u doticaju, već da zagaovara i komunikaciju, suživot, raspravu, sklapanje prijateljstava, poslovnih veza i niza drugih konekcija između pripadnika različitih kultura.

Naime, u subotu je na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem ef. Dedovića Skupština Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra ''Mevlana'' na lokalitetu Lakišića harema, kojeg je izradio projektni biro Modular d.o.o., i s tim u vezi obvezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uvjete za početak gradnje ove zgrade.

Povezani članci