Društvo

BRUKA U SARAJEVU: Na ulicama 6.000 napuštenih pasa, nužno promijeniti svijest građana

Prema procjenama Veterinarske stanice na području Kantona Sarajevo trenutno se nalazi oko 6.000 napuštenih pasa i taj broj je u porastu, kazala je za Fenu direktorica te institucije Nasiha Spahić.

Tvrdi da ulažu mnogo truda kako bi spriječili razmnožavanje napuštenih pasa, ali da to sve neće pokazati rezultat sve dok se ne promijeni svijest građana i ne počne shvatati šta je to odgovorno vlasništvo.

Govoreći o novom Centru za udomljavanje u Prači, koji su počeli rekonstruisati sredinom prošle godine, Spahić je kazala da će prva faza izgradnje biti završena ove godine, a da će ostale dvije faze biti završene do kraja 2026. godine.

Pojasnila je da prva faza izgradnje obuhvata rušenje postojećih objekata, pripremu gradilišta, glavnog objekta prihvatilišta, tri paviljona za zbrinjavanje napuštenih pasa te potrebnu infrastrukturnu mrežu.

U preostale dvije faze će, naglasila je, biti izgrađena dodatna dva paviljona za smještaj pasa, opremanje upravne zgrade, izgradnja potpornih zidova i vanjsko uređenje.

Nakon završetka prve faze izgradnje, dodala je Spahić, kapacitet će biti oko 100 mjesta, dok će kompletnim dovršetkom objekta biti dostupno od 150 do 200 smještajnih mjesta.

Spahić je pojasnila da građani neće moći sami dovoditi napuštene pse, već da će prihvat pasa biti moguć samo putem ovlaštene kafilerijske službe KJKP "Rad".

- Međutim, građanima će biti moguće dolaziti na izlete družiti se sa tim psima koji će biti kompletno obrađeni po svim zakonskim odredbama, te će imati priliku udomiti psa  - kazala je.

Centar će, zaključila je Spahić, biti izgrađen prema visokim standardima dobrobiti životinja te će predstavljati značajan korak ka održivom, humanom i zakonski prihvatljivom upravljanju populacijom pasa, kao i sistemskom rješavanju problema pasa lutalica u Kantonu Sarajevo.

Povezani članci