Društvo

BOSANSKA DEKLARACIJA ODJEKNULA U REGIJI: Državna delegacija Kosova stiže u Sarajevo

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi za ljudska prava u izjavi za Ljudski.ba je potvrdila svoj dolazak na prvi Sabor Bosanskog narodnog vijeća na kojem se 25.11.2023 godine treba da usvoji deklaracija o Bosni i bosanstvu. Inače tekstom ove deklaracije koja još uvijek nije javna posebna pašnja se posvetila ljudima u inostranstvu koji BiH nose u svom srcu.

- Za mene je velika čast da se odazovem ovom velikom svebošnjačkom skupu i biću dio ove manifestacije koju čekamo godinama, za Ljudski.ba je istakla Redžepi.

Prema najavama iz BNV-a svečanosti usvajanja Deklaracije o Bosni i bosanstvu trebao bi prisustvovati i premijer Kosova Albin Kurti, a delegacija ove države će biti mnogobrojna.

Ranije su se pojavile informacije kako nadležna Ambasada BiH opstruira dolazak delegacije s Kosova u BiH, što je izazvalo reakciju BNV-a koje je 14.11 oštro osudilo takve postupke.

- BNV najoštrije osuđuje necivilizirano ponašanje uposlenika Ambasade BiH u Skoplju, koja je nadležna i za prostor Kosova, koja tendenciozno, neprijateljski, antibosanski i antibošnjački djeluje protiv izdavanja viza za specijalne goste svečanog zasjedanja BNV, pa čak i za osobe sa diplomatskim statusom. Nije ovo prvi put da rušitelji BiH po ambasadama, koji kao pijavice sisaju krv naroda iz budžeta BiH, a istu i njen dignitet ruše na svim poljima odbijaju vize Bošnjacima sa Kosova, privrednicima, sportistima, kulturnim i javnim radnicima, između ostalog istaknuto je u saopštenju.

U međuvremenu su obavljene konsultacije i delegaciji Kosova otvorena vrata za dolazak u BiH.

 

Povezani članci