Društvo

AMERIČKA AMBASADA UPOZORILA DODIKA: Ovo stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku

Ambasada SAD- u BiH reagirala je na Dodikovo negiranje gonocida. "Predsjednik Dodik je, kao i uvijek, u krivu kada tvrdi da se genocid nije dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Činjenice o ovoj tragediji potkrijepljene su besprijekornim forenzičkim i drugim dokazima te su ih izvan svake sumnje utvrdili međunarodni sudovi: elementi Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom direktivom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci. Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995., krivi su počinitelji, a ne cijela jedna etnička skupina. Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici od strane gospodina Dodika ne može promijeniti ove činjenice."

 

Dalje u saopćenju stoji: “Grubi komentari, puni predrasuda o Srebrenici i drugim osjetljivim temama ne pomažu građanima Republike Srpske. Oni su pokušaj da se skrene pažnja sa trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u Republici Srpskoj; od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike Republike Srpske kao što su rastuće cijene; i od neodgovornog javnog zaduživanja koje stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku.”

“Ne možemo spriječiti gospodina Dodika da nastavi sramotiti sebe i Republiku Srpsku, ali će Sjedinjene Države nastaviti da reaguju na negiranja genocida. Također ćemo nastaviti da podržavamo i sarađujemo sa građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda”, stoji u saopćenju Ambasade SAD u BiH. Također, i visoki predstavnik u BiH je pozvao institucije BiH da zbog negiranja genocida procesuiraju Milorada Dodika.

Povezani članci