Vaše priče

NOVALIĆ SE UPOREDIO S NIKŠIĆEM: Iznio podatke, era Fadilove vlade bolja od ere Nerminove

Premijer F BiH se oglasio na društvenim mrežama nakon kritika profesora Envera kazaza. Zasmetala mu je tvrdnja o tehničkoj vladi Fadila Novalića pa je odlučio uporediti mandat njegove sa Vladom predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

Činjenice: Po našim zakonima ne postoji tehnički mandat.Gotovo identično je američki ambasador na dan usvajanja zakona o državnoj imovini u RS-u zamagljivao javnost skretanjem pažnje na tzv. "Nepostojeću Vladu FBiH" i potrebu da se "očajno" stanje u FBiH (u RS-u stanje, valjda, uopšte nije očajno) što prije pođe rješavati izborom nove vlade, naveo je Novalić.

Smatra da sada gotovo na isti način Kazaz na dan proslave dana RS 9. januara u Lukavici izbacuje gotovo identičnu tezu kako bi se abolirao Dodik od antiustavnog i antidejtonskog djelovanja, jer je postao partner za formiranje vlasti sa osmorkom/šestorkom.Istakao je i da treba podsjetiti prof. Kazaza da se stanje u društvu prikazuje svuda na svijetu prihvaćenim parametrima, a oni kako tvrdi Novalić pokazuju sljedeće:

- U "Novalićevoj tehničkoj eri" rast bruto društvenog proizvoda (BDP-a) je bio 11 milijardi, u Nikšićevoj 1.4 milijardi.

- U "Novalićevoj eri" je povećan broj zaposlenih za 64.000, u Nikšićevoj 7.000.

- U "Novalićevoj eri" rast godišnjeg izvoza je bio 6,3 milijarde, u Nikšićevoj 1 milijarda.

- U "Novalićevoj eri" prosječna plata je narasla 290,00 KM, a u Nikšićevoj 20,00KM

- U "Novalićevoj eri" penzije su porasle 110,00 KM i bile su redovne, u Nikšićevoj 26,00 KM i uvijek su kasnile

- U "Novalićevoj eri" porezni prihodi sa kojima se rješavaju socijalni problemi društva i potiče rast ekonomije povećani su za 3 milijarde i 800 miliona a u Nikšićevoj eri su pali 270 miliona.

Nakon ovih pokazatelja prema mišljenju Novalića postavlja se pitanje je li prof. Kazaz uopšte kvalificiran da ocjenjuje rad Vlade ako ne koristi podatke i činjenice, čije je uvažavanje minimalni uvjet iznošenja ocjene za jednog profesora.

- Možda mu je lakše da ne troši vrijeme iznoseći proizvoljne i neistinite kvalifikacije. Očigledno je došlo vrijeme da prof. Kazaz uradi jednu “trezvenu” analizu, poručio ne na kraju Novalić.

.

Povezani članci