Vaše priče

NE DIRAJTE SIMBOL MOSTARA: Nazivi ulica opet uzburkali duhove na Neretvi

Federalni zastupnik iz DF-a Sanel Kajan napisao je pismo gradskim vlastima Mostara u kojem protestvuje zbog namjere da se ukloni ulica nazvana po mjestu gdje je nastao ovaj grad. U tom pismu je demantovao navode da su uklonjeni svi nazivi ulica po ustašama.

Kao stanovnik Mostara, ali i kao zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine, izražavam oštro protivljenje namjeri Gradskog vijeća Mostara da preimenuje ulicu Mala tepa, na sjednici koja je zakazana za 31. maj 2023.

Provjerene informacije govore da je cilj Gradskog vijeća izbrisati naziv ulice Mala tepa i imenovati je po arhitekti Amiru Pašiću.Profesor Pašić je zaslužio ulicu u Mostaru, i to, vjerujem, nije sporno. Ali pored toliko ulica čija su imena u najmanju ruku diskutabilna, nema potrebe mijenjati naziv Mala tepa.

Tepa je mostarski izraz, ukorijenjen stotinama godina u ovom gradu. Poštovanje i priznanje profesoru Pašiću dajte tako što ćete preimenovati neku drugu ulicu. Bar u Mostaru imate ulica čije nazive treba mijenjati.

Prosto je nevjerovatno da želite preimenovati ime lokacije gdje je nastao Mostar i izbrisati naziv jednog od rijetkih mostarskih toponima koji je još ostao!

Podsjećam, a o ovom su pisali brojni historičari.Za vrijeme osmanske vladavine u Mostaru su se nalazila dva lokaliteta koja su sadržavala riječ „tepa“ – Velika i Mala tepa. Velika tepa je zauzimala prostor nekadašnje Ćejvan Ćehajine mahale i to je mjesto na Glavnoj ulici kod Ćejvan Ćehajine džamije, onaj dio s kojeg se spuštaju stepenice prema Starom mostu. Mala tepa zauzima prostor današnje pijace, a pripada joj i ulica koja vodi od nje do Kujundžiluka. Mala tepa je bila dijelom nekadašnje Sinan-pašine (ili Atik – stare) mahale, koja se nalazila na prostoru Mejdana (današnji Trg 1. maja), tako da je Mala tepa za prve stanovnike ovoga dijela grada bila na brežuljku u odnosu na Mejdan.

Također, podsjećam Gradsko vijeće da nije tačna informacija koju često plasiraju gradonačelnik i predsjednik GV, kao i brojni vijećnici, da „Mostar više nema ulica koje nose imena ustaša i zločinaca iz vremena NDH“. To nije tačno! Šta je s ulicom Vjekoslava Vrančića u našem gradu?!  Sam Hitler je ovog NDH zločinca odlikovao zbog njegovih monstruoznih nedjela. Eno mu ulice na Panjevini. Šta je s ulicom Ante i Nikole Marića, također ustaša?!  Eno im ulice u Cimu.Mogao bih ovdje nabrajati još desetine naziva ulica u Mostaru koje, u najmanju ruku, izazivaju neprijatnost imenima koja nose – no, ostavit ću to Komisiji za preimenovanja ulica, čije osnivanje najavljujete. Uz nadu da njeni članovi neće slijediti primjer svojih prethodnika koji nisu znali ili nisu smjeli uraditi posao zbog kojeg su i bili u Komisiji.

Povezani članci