Vaše priče

KRITIKA AMERIČKOM AMBASADORU: Tuzlanski Hrvat nije mogao aplaudirati za diskriminaciju

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy naljutio je svojim govorom u Tuzli delegata u Domu naroda FBiH Borisa Krešića. U javnoj objavi Krešić je objasnio o čemu se radi.

U svojoj objavi Krešić nas je obavijestio da je jučer napustio otvaranje Ljetnjeg univerziteta u Tuzli zbog Murphyevog govora.

- Jednostavno ne dozvoljavam da me neko ubjeđuje da je glas građanina BiH koji se izjašnjava kao hrvat u jednom kantonu 20 puta vrijedniji od građanina koji se isto izjašnjava u drugom kantonu. Pa još da mi se sve to upakuje u vladavinu prava koja nas vodi ka pristupanju Evropskoj uniji.Gosp. Marfi ja Vam danas nisam pljeskao u sali, niste zaslužili. Niste zaslužili u ime moje kćerke i njene budućnosti, istakao je Krešić.

Inače Murphy je u Tuzli govorio o stanju u BiH i propuštenim prilikama da zemlja krene naprijed. Osim onoga što je Krešiću sporno Murphy je istakao i ovo:

"Neki kritičari tvrde da su odluke visokog predstavnika produbile podjele u ovoj zemlji, ali time se ustvari miješaju uzrok i posljedica. Bosna i Hercegovina – u svojoj vlasti i u društvu – mora voditi računa o svojoj multietičnosti čak i dok radi na smanjivanju ili čak potpunoj eliminaciji trvenja i nepovjerenja u cjelokupnom državnom tkivu. To je put koji se mora preći, a ne krajnje stanje do kojeg se dolazi čarobnim štapićem. Politički lideri su se u prethodnih sedamnaest godina svim silama odupirali tom putu. Umjesto toga, promovisali su podjelu optužujući one druge da njima, odnosno onima koje oni predstavljaju, uskraćuju svjetliju budućnost. Činili su to, dijelom, i namjernim zamagljivanjem odnosa između stranaka, stranačkih lidera i etničkih grupa, osmišljenim kako bi se nepovjerenje održavalo. To je urađeno s ciljem neutralisanja opcija koje bi značile dobrobit za sve građane Bosne i Hercegovine. Zbog toga je neophodno prisjetiti se, tokom rasprava i pregovora u vezi sa ovakvim stvarima, da Bakir Izetbegović nije SDA i da SDA nisu svi Bošnjaci, da Milorad Dodik nije SNSD i da SNSD nisu svi Srbi, te da Dragan Čović nije HDZ BiH i da HDZ BiH nisu svi Hrvati, čak i kada se ovi lideri tako predstavljaju”

Ambasador SAD-a je osim toga poručio kako nije dovoljno željeti novu, reformisanu ustavnu strukturu i samog sebe proglasiti principijelnim i posvećenim ostvarenju ovog cilja već da se na tome mora raditi.

- Pristup “sve ili ništa” u građenju funkcionalnije strukture države u kojoj je manje naglašen etnički princip, kako smo vidjeli još 2006. godine, jednako je toksičan za Bosnu i Hercegovinu kao i nacionalizam kog se svi gnušamo. To znači učestvovati u pregovorima u dobroj volji, a ne potkopavati ih iznutra ili narušavati izvana kao posmatrač. To znači stremiti konsenzusu i biti spreman na kompromis. Ovo je naročito važno kada se radi o provedbi odluka Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u predmetu Sejdić i Finci i drugim povezanim predmetima. U periodu od 2006. do 2022. godine, Sjedinjene Države su se u više navrata angažovale s ciljem postizanja konsenzusa između političkih lidera u pogledu realizacije ovog cilja, a to zahtijeva dogovor između dvotrećinske većine političkih stranaka u državnom parlamentu. Međunarodna zajednica, uključujući visokog predstavnika, nema zakonsko ovlaštenje da mijenja državni ustav s obzirom da je on sastavni dio Daytonskog sporazuma. Izmjene državnog ustava zahtijevaju rad zasnovan na povjerenju između konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, koji jesu i ostaju kategorija u ustavu, zakonima i društvu ove zemlje, istakao je Murphy.

Povezani članci