Sport

TAKO SE VOLI DRŽAVA: Riječi novog Zmaja za primjer svima

Novi bh. reprezentativac Nikola Katić (27) stigao je na okupljanje A selekcije BiH pred naredne duele sa Engleskom i Italijom.

Defanzivac Zuricha se obratio prisutnim novinarima i kazao da je dobrodošlica od stručnog štaba i saigrača na vrhunskom nivou.

“Prvo moje okupljanje sa reprezentacijom BiH. Sigurno da je sve pozitivno, dobrodošlica od stručnog štaba i saigrača je na vrhunskom nivou. Drugačiji je sistem nego u klubu, ali profesionalni smo i prilagodba mora biti brza. Za sada je sve pozitivno i nadam se da ćemo nastaviti u tom tonu”, kazao je stoper švicarskog kluba i osvrnuo se na naredne mečeve protiv Engleske i Italije:

“Teško je očekivati neki spektakularan rezultat. Ipak, svaki sportista mora imati ambicije i težiti ka najvećim ciljevima. I mi se moramo tako postaviti. Naravno, javnost je pesimistična zbog prijašnjih rezultata, ali mi smo ti koji smo na prvoj liniji i moramo okrenuti te stvari i već protiv najjačih selekcija ići na pozitivan rezultat.”

Katić je otkrio kako je došlo do poziva u A selekciju BiH.

“BiH je država u kojoj sam rođen, u kojoj žive moji roditelji i u kojoj ću živjeti, nadam se kada završim karijeru. Takav je neki plan. Kada je došao prvi poziv od gospodina Emira Spahića, meni je to odmah bilo profesionalno kako bi trebalo da izgleda. Emir je došao kod mene kući, zatim selektor je sjeo na avion i došao u Zurich, pa Saša Papac je sjeo na avion i došao u Zurich.

Nino Milenković me toliko puta zvao, tražio i objašnjavao. To mi je pokazalo da ovaj stručni štab računa na mene ozbiljno te da ja mogu promijeniti sportsko državljanstvo i doći tu. Nisam ovdje došao na mjesec ili dva, već sam došao do kraja svoje fudbalske karijere. Želim da budem svaki put tu kada je okupljanje reprezentacije.”

Novi Zmaj ističe da mu je velika čast što je član reprezentacije.

“Reprezentacija je velika čast. Krenuo sam iz male sredine preko treće hrvatske lige i uvijek me vodila ta želja. To ima mnogo naših sportista. Nemamo nikakve uvjete kada krećemo i to me vodilo. Do sada sam ostvario dobre stvari i mislim da me čekaju još veće stvari. Imam motiva i želje da se dokažem. Na meni je da radim, a reprezentacija će mi puno pomoći. Ja ću se truditi da pomognem reprezentaciji i čast mi je da sam tu.“

Povezani članci