Sport

LANA RANI, GRAD KASNI: Trener bosanske šampionke ljut, sponzori za bazen razočarani

Dok se čeka početak izgradnje Olimpijskog bazena u Mostaru koji se najavljuje već dvije godine, Lana Pudar zorom ide u Trebinje na trening.

'Sramota me njihove sramote'', rekao je trener Lane Pudar Damir Đedović kritizirajući Grad Mostar zbog odugovlačenja radova na olimpijskog bazena u Mostaru koji su prema najavama trebali početi početkom juna. Kaže kako je imao pozive iz Kompanije Ytong BiH, koja je donirala ranije materijal za izgradnju dvorane, provjeravajući do koje faze su došli radovi, koji nisu ni počeli.

''Lana i ja jutros smo rano ujutro, oko 4 sata krenuli na trening u Trebinje, evo upravo smo se sada vratili. Radovi su trebali početi početkom juna. Zovu me iz Kompanija Ytong BiH i pitaju zašto radovi nisu počeli. Razočaran sam ovim odugovlačenjem'', kazao je Đedović.

Podsjetimo, kompanija Ytong BiH ranije je obznanila javnosti kako će u cijelosti donirati građevinski materijal za izvođenje zidarskih radova na mostarskom olimpijskom bazenu. Ugovor su potpisali mostarski gradonačelnik Mario Kordić i direktor prodaje kompanije Ytong BH Jasmin Huremović.

Kontaktirali smo i kompaniju Ytong koja je rekla kako su u stalnom kontaktu s Gradom, no nisu ništa više htjeli komentirati. Inače, izgled budućeg olimpijskog bazena u Mostaru predstavljen je krajem ožujka u Sportskom savezu Grada Mostara. Vlada FBiH je za ovu investiciju još u martu izdvojila još 8.000.000 KM, a radovi su najavljeni za početak ljeta.

Grad Mostar je u srijedu objavio kako je dobio glavni projekt Olimpijskog bazena i sada slijedi njegova revizija, potvrdio je Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru u čijoj nadležnosti je i projekt izgradnje bazena. Glavni projekt povjeren je AAA grupi koja je bila prvorangirana na natječaju. Natječaj se mogao raspisati ranije

Arhitekt na projektu izgradnje bazena Edin Duraković, za Bljesak.info je rekao kako su oni ispoštovali sve rokove, no da se natječaj mogao raspisati i ranije. ''Mi smo ispoštovali sve rokove. Projekt je predan u dvije faze prva je bila 1.4. druga je bila 1.6. i tender je zvanično raspisan prošli tjedan. U interesu smanjivanja troškova, boljeg tehničkog rješenja oni su potrošili dva mjesecavremenam umjesto da su odmah raspisali tender i trebalo je 1.4. kad su primili prvu fazu projekta.

Trebali su u roku 15 dana raspisati, onda je došlo do redukcija da smanjimo količinu čelika itd. sve u interesu projekta. To je završeno i tender je raspisan'', kazao je Duraković, navodeći kako je sada ide rok da se prijave ponuđači, ide rok žalbe i nakon toga nema više stajanja. Na pitanje kada će se nešto konkretno moći vidjeti na terenu, Duraković je kazao da očekuje to tek za dva mjeseca. ''Na terenu konkretno će se vidjeti možda za dva mjeseca. Ako je tender raspisan 1. lipnja, mjesec dana je rok za prijavu to je 1. jula, onda ide procedura odabira najpovoljnijeg izvođača, rok žalbe, potpis ugovora i kreću radovi'', kazao je.

S druge strane, izmještanje objekata na samoj lokaciji ne ide planiranom dinamikom. Trenutno se radi o dva objekta, koji moraju biti uklonjeni za nesmetano izvođenje radova na prvoj fazi, a jedan od njih je trafo-stanica. Inače, na cjelokupnom prostoru budućeg bazena prema dosadašnjim informacijama planirano je uklanjanje najmanje 10 objekata.

Kada se stane neće se stati Podsjetimo, u martu 2021. godine iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara rečeno je kako ''suvremeni olimpijski bazen kakvog nema u regiji prema regulacijskom planu Mostar ima planiran gotovo dvije godine'' te da je riječ o investiciji od 12 milijuna KM koja može biti realizirana za godinu dana. Rečeno je i da je ''na izradi projekta radio veliki broj stručnjaka'' a video-prezentaciju je odgledala i Lana Pudar. No, u odluci iz srpnja prošle godine o izmjeni Plana nabavki Grada Mostara za 2022. godinu nalazi se i stavka koja se odnosi na projektiranje bazena pa ispada da je izgled bazena predstavljen prije nego je nacrtan. 

Povezani članci