Sport

ČUVENI BANJALUČANIN OLIMPIJSKI JE PRVAK: Svi uspjesi novog selektora rukometnih Zmajeva

Irfan Smajlagić novi je selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju potvrdio je Tarik Smajović, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH.

“Sve je usaglašeno sa Smajlagićem i on je definitivno novi selektor rukometne reprezentacije BiH. Potpisaće ugovor na dvije plus dvije godine, ali u ovom trenutku je najvažnije da krenemo u novi ciklus s velikim trenerskim imenom“, kazao je Smajović.

O najbližim saradnicima u stručnom štabu bh. tima odlučiće Smajlagić u narednom periodu.

Pred 60-godišnjim Smajlagićem i njegovim izabranicima prvi izazov su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj. BiH se nalazi u grupi 7 u kojoj su još Slovenija, Kosovo i Crna Gora. Prvu utakmicu bh. rukometaši igraće 13. oktobra u Mariboru protiv Slovenaca, dok će tri dana kasnije u Sarajevu ugostiti Crnogorce.

Na EURO 2024 plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Smajlagić, inače rođeni Banjalučanin, ima je blistavu igračku karijeru tokom koje je između ostalih nastupao za banjalučki Borac, Medveščak, Zagreb, Ivry, Nimes. Sa reprezentacijom SFR Jugoslavije 1988. godine osvojio je olimpijsku bronzu, da bi potom s Hrvatskom 1996. stigao do zlatnog olimpijskog odličja. Kao trener vodio je Čakovec, U21 reprezentaciju Hrvatske, Egipat, sarajevsku Bosnu, Zamet, Lokomotivu iz Zagreba i Iran.

Povezani članci