Pozitiva

VUČE GA RODNA GRUDA: Pola milijarde nije šala, Hercegovac otvara biznise u domovini

Mladi i uspješni bh. biznismen, magistar ekonomskih nauka Admir Rahimić, rođen u Dubravama kod Mostara, već 30 godina živi u njemačkom gradu Hamburgu.

– Meni je sada 40 godina, a s dvanaest sam došao u Njemačku, gdje sam se školovao. Njemačka kultura se mnogo razlikuje od naše, ali mi smo kao narod veoma emocionalni i srčani, tako da su nas Nijemci brzo prihvatili – kazao je Rahimić.

Njego glavni biznis u Njemačkoj je riziko menadžment i osiguranje, a kroz to je počeo da se bavi i vjetro i solarnom energijom. Prije šest godina počeo je projektirati vjetro i solarne parkove u BiH.  

­- Trenutno je u izgradnji jedan vjetropark u mjestu Grebak. Projekt je vrijedan 90 miliona eura. Ako sve bude teklo prema planu, taj projekt bi trebao biti pušten u pogon 2025. godine – navodi Rahimić.

Period dobivanja dozvola u BiH trajao je gotovo isto kao što je to slučaj i u Njemačkoj – od četiri do šest godina.

– Ima nekih razlika, u Njemačkoj je određen okvir u kojem morate da se snalazite, a kod nas je malo fleksibilnije. U bilateralnim razgovorima čovjek mora da postiže dogovore. Kada smo počinjali, bio je to pionirski posao, nismo imali ništa, tako da smo doslovno iz Njemačke morali prenositi sve papire, naznake i ostalo što je bilo potrebno. Mislim da smo sada stvorili uvjete za buduće vjetroparkove, da sve ide brže – ističe.

Njegov drugi biznis je koncentriran isključivo na Hercegovinu.

– Rođen sam u Dubravama, u Hercegovini. Kako starim, sve se više vežem za Dubrave. Zato sam odlučio da na tom području ulažem u poljoprivredu. U blizini Čapljine gotovo 1.500 dunuma pretvorili smo u poljoprivredno obradivo zemljište. To sam uradio kako bismo na tom mjestu mogli razviti organsku proizvodnju, a već smo posadili 15.000 stabala maslina. Toliko će da bude i šipurka i smokve, tu su i smilje i lavanda. Mislim da sam prvi, ne u BiH, već na Balkanu, koji sam dobio Demeter standard u proizvodnji, što je najveći standard biodinamičke kulture na svijetu. Trenutno imamo dvadesetak zaposlenika – kazao je ovaj poduzetnik.

Povezani članci