Pozitiva

RAMIĆEV RECEPT ZA POVRATAK: Sve više poticaja za zapošljavanje, od spomenika se ne živi

Ministarstvo raseljenih i izbjeglih osoba FBIH sredinom marta je raspisalo javne pozive: "Podrška investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika" i Podrška razvoju Start-up-a u 2023 godini.To je samo dio aktivnosti koje se planski provode proteklih godina, a koje su za cilj imale zapošljavanje 5.000 povratnika.

 

 

Dolaskom Edina Ramića za ministra izbjeglih i raseljenih lica u FBiH u velikoj mjeri je promijenjen pristup stvaranju uslova za održivi povratak.Većina aktivnosti je usmjerena na programe kojima se potiče upošljavanje povratnika. 

- Naš cilj je bio da otvorimo 5.000 radnih mjesta. Mnogo smo posla uradili na tom planu, svi ciljevi nisu do kraja ispunjeni, ali mi smo zadovoljni. Kada podvučemo crtu biće blizu 5.000 osoba koje smo pomogli, istakao je Ramić, za Ljudski.ba.

Sa ovom godinom se zatvara jedan krug u kojem su podržana djeca krioz stipendije, osiguran im je pripravnički staž, te data prilika da zasnuju radni odnos. Za ministra Ramića najznačajniji je program razvoja Start-up-a jer potiče kreativnost mladih i stvara podlogu za novo razmišljanje o održivosti povratka.

- Za nas su najbolje priče naših studenata koji su bili naši stipendisti  koji su u svom povratničkom mjestu dobili prvo zaposlenje, pa onda dobili priliku i da osnuju vlastiti biznis, istakao je Ramić u razgovoru za Ljudski.ba.

Cilj ministarstva je bio da se konačno odmakne od kulta žrtve u kojem sva kreacija u povratničkim sredinama ide ka izgradnji spomen obilježja. Razlog je jasan, ako se život ne vrati u povratnička naselja i ne osigura opstanak ljudi, ništa se neće postići što će biti dovoljno spomen obilježja koja jesu važna za kulturu sjećanja.

Više pogledajte u nastavku. 

OVAJ TEKST NASTAO JE U SARADNJI SA FEDERALNIM MINISTARSTVOM IZBJEGLIH I RASELJENIH OSOBA F BIH KOJE JE SPONZORIRALO PROJEKAT MULTIMEDIJALNOST ZA ODRŽIVI POVRATAK. OVIM PROJEKTOM EDUCIRA SE 0O 40 MLADIH POVRATNIKA ZA KORIŠTENJE NOVIH TEHNOLOGIJA KOJE IH ČINE KONKURENTNIJIM NA TRŽIŠTU RADA.

Povezani članci