Pozitiva

NA KORAK DO UNESCO: Dva tradicionalna aduta BiH prošli provjere

Saradnja Bosne i Hercegovine i UNESCO je kroz cijele tri decenije na veoma visokom nivou. To se može vidjeti ne samo kroz implementaciju projekata i aktivnosti, nego kroz svakodnevnu saradnju sa velikim brojem institucija, predstavnika civilnog društva, kulturnih radnika, nastavnika, učenika, umjetnika i pojedinaca iz cijele Bosne i Hercegovine, kazao je šef Ureda UNESCO u BiH Siniša Šešum, osvrnuvši se na prošlogodišnje obilježavanje 30 godina UNESCO u BiH.

Kada je riječ o upisu na UNESCO Registar nematerijalne baštine od važnosti za čovječanstvo, šef Ureda UNESCO u BiH navodi da se tokom prethodne godine nije odlučivalo o nominacijama Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina je nominirala dva elementa za upis na Listu nematerijalne baštine - Nevesinjsku olimpijadu i Sevdalinku. Očekujemo da ćemo u toku 2024. i 2025. godine imati dobre vijesti vezano i za ova dva veoma važna elementa nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine", podvukao je Šešum.

Govoreći o prirodnoj kulturnoj baštini te nominaciji Pećine Vjetrenica i Martinbrodskih slapova Nacionalnog parka Una, Šešum navodi da je terenska evaluacija Vjetrenice, od IUCN savjetodavnoga tijela Komiteta za svjetsku baštinu završena u augustu i trenutno nadležne institucije za Vjetrenicu rade na manjoj dopuni dokumentacije koja je tražena nakon misije.

 "Komitet za svjetsku baštinu će donijeti konačnu odluku o nominaciji Vjetrenice na sljedećem zasijedanju koje će biti održano u Indiji, krajem sedmog i početkom osmog mjeseca. Nadamo se da će Bosna i Hercegovina uspješno završiti i ovaj proces", mišljenja je Siniša Šešum.

Govoreći o travertitnim slapovima u Martin Brodu na rijeci Uni, on ističe da je toku kompletiranje Nominacijskog dosijea.

Komentirajući pristupanje Banja Luke Mreži kreativnih gradova u oblasti muzike, Šešum navodi da to otvara puno mogućnosti kroz saradnju sa ostalim članovima Mreže, ali i kroz privlačenje umjetnika i kreativnih stvaraoca i radnika u Banja Luku kako bi se na najbolji način promovisao potencijal grada ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

"Važno je naglasiti da je ovo samo prvi korak, jer će UNESCO uz finansijsku pomoć i u saradnji sa Evropskom unijom, kroz projekat "Osnaživanje kulture za razvoj i pomirenje", kreirati prema ideji Grada Banja Luka Kreativni centar muzike, koji će uz izgradnju objekta omogućiti mladim kreativnim osobama prostor za njihovu promociju ali i povezivanje sa već etabliranim domaćim, regionalnim i svjetski poznatim umjetnicima", podvukao je.

Povezani članci