Pozitiva

PRIRODNO BLAGO BIH: Korak do UNESCO Liste svjetske baštine

U četvrtak  je u Ravnom održan radni sastanak u okviru terenske misije tehničke evaluacije za uvrštenje špilje Vjetrenica na UNESCO Listu svjetske baštine, a koji se provodi pod okriljem Savjetodavnog tijela za Odbor za svjetsku baštinu Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak prisustvovala je sastanku i to prigodom iznijela značajne aspekte ovog jedinstvenog prirodnog blaga.

Ministrica Bošnjak istaknula je da status zaštićenog područja špilje Vjetrenica datira još od 1950. godine, što svjedoči o prepoznatoj važnosti očuvanja ovog prirodnog fenomena. Na Tentativnoj listi za Bosnu i Hercegovinu nalazi se od 2004. godine, što potvrđuje da je riječ o prioritetu zemlje kada je riječ o nominaciji značajnih kulturnih i prirodnih dobara za upis na UNESCO Listu.

Ministrica je naglasila uspješnu suradnju stručnih timova i eksperata sa svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini u pripremi nominacijskog fajla za špilju Vjetrenica. Kazala je i da Vjetrenica posjeduje univerzalnu vrijednost za Bosnu i Hercegovinu, te izrazila nadu da će i ekspertno tijelo prepoznati ovu vrijednost i podržati pozitivan izvještaj i odluku Odbora za svjetsku baštinu u narednoj godini. Izrazila nadu da će špilja Vjetrenica uspješno zadovoljiti kriterije za upis na UNESCO Listu svjetske baštine i zahvalnost svim prisutnim stručnjacima i institucijama za njihov doprinos i potporu ovom važnom cilju.

Špilja Vjetrenica je posebno važna zbog svojih hidroloških i hidrogeoloških karakteristika. Kao jedna od najdužih špilja u BiH, sa svojim specifičnim podzemnim tokovima i jezerima, Vjetrenica predstavlja dragocjeno stanište koje doprinosi očuvanju biološke raznolikosti. Uživa najviši nivo zaštite u Bosni i Hercegovini. Lokalna zajednica Ravno osnovala je javno poduzeće “Vjetrenica” koje je odgovorno za upravljanje i osiguranje kontinuiranog financiranja za održavanje i redovitih aktivnosti špilje./HMS/

Povezani članci