Pozitiva

MALO ČUDO U KRAJINI: Učenici uzeli stvari u svoje ruke, oduševljenje i u susjednom gradu

Amra Husić, učenica IIIc razreda Medicinske škole Bihać javila se portalu Ljudski.ba i poslala nam sjajne vijesti iz jednog od najljepših gradova Bosne i Hercegovine.

-Mi smo učenici IIIc razreda Medicinske škole Bihać, te u okviru Civitas projekta “Građanin” obrađujemo temu nedostatka prostora u našoj školi.
Naime, našu školu pohađa veliki broj učenika sa područja USK-a, što nam samo govori da imamo i veliki broj putnika koji putuju i više od 30 km do škole i nazad. Uskladiti tačan dolazak javnim prijevozom jeste težak izazov.

Obično se tu radi o dolasku po pola sata i više prije početka nastave, gdje kako ne bi stvarali gužvu po hodnicima škole i otežavali proces nastave drugim učenicima, osuđeni smo na odlazak u obližnje kafiće i beskorisno trošenje vremena ali i novca. Kako bi smanjili potrošnju, poboljšali komunikaciju među učenicima, razvili nove ideje i projekte, educirali se u svakom trenutku, a kraj krajeva i osigurali sigurnost učenika, odlučili smo se na korak osnivanja družionice u našoj školi. Jedna učionica, koju ne podržavamo zbog svih kosina i prevelike topline u njoj pa nam otežava koncentraciju na sam čas i predavački rad. Direktorica naše škole, te nastavničko vijeće, bili su i više nego zadovoljni idejom i u potpunosti su podržali naš projekat i stali nam na raspolaganje. Obavili smo peticije na području škole koju su potpisivali svi učenici i profesori koji su saglasni idejom.

tim c

Radost učenika ne možemo opisati što će nešto novo izniknuti u našoj školi što ide u korist svima nama. Uputili smo se na adrese gradonačelnika grada Bihaća, direktora Pedagoškog zavoda, te gradonačelnika grada Cazina, koji su također bili oduševljeni idejom te stali uz naš projekat i uz financijsku podršku. Također, aplicirali smo projekat na Omladinsku banku i održali dvije kolačijade - jedna u školi, jedna na Gradskom trgu.


Družionica će da posjeduje sofe i stolove, digitalnu opremu poput printera, kompjutera, laptopa, printera, TV i slično, razne knjige, papire, boje… Sve ono što je potrebno za radost učenika naše škole. Samim tim, moći ćemo i printati skripte po kojima radimo stručne predmete u ovoj prostoriji.
Dosadašnjim radom smo jako zadovoljni, a ono najbolje tek slijedi - realizacija svega zamišljenog.
Zahvaljujemo se svima koji su bili dio ove priče, koji su tu i koji će tek biti. Zahvaljujemo se našima donatorima i svima koji su u bilo kom smislu doprinijeli razvoju projekta, poručila je Amra.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da pohvalimo i čestitamo našoj djeci. Uz poruku, da nastave tako i u buduće, jer su ovakve priče svijetli primjer ne samo mladima nego i cijeloj društvenoj zajednici. Ujedinjeni možemo sve!!!

Povezani članci